20140617-210554-75954450.jpg

Posted On June 17, 2014 By In Ruimtevaart And 14474 Views

Space Adventures verkoopt twee kaartjes naar de maan

Ze hadden waarschijnlijk zelf nooit gedacht een dergelijk ritje te verkopen, maar het Amerikaanse ruimtereisbureau Space Adventures zegt dat 2 personen een retourtje naar de maan hebben geboekt, en daarbij een aanbetaling van enkele miljoenen hebben gedaan. Er is nog weinig bekend over de boeking, maar het bedrijf is alvast beginnen te praten met Rusland om de Soyuz-raket en -capsule aan te passen voor een maanreis.

Space Adventures is een Amerikaans bedrijf dat voor flinke bedragen ruimtereizen aanbiedt. Zo kunnen klanten een paar dagen naar het ruimtestation ISS. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar sinds de oprichting van het bedrijf hebben al 7 ruimtetoeristen het ruimtestation bezocht.

Rondje maan

Het bedrijf biedt niet alleen reizen naar het ISS aan, maar kan ook een stapje verder gaan. Voor een slordige 120 miljoen euro per persoon kun je een rondje rond de maan vliegen en weer terugkeren naar aarde. Een landing is zit daarbij niet inbegrepen.

Soyuz

Space Adventures heeft zelf geen raket, maar maakt voor het ritje gebruik van de Russische Soyuz-raketten en -capsules. Daarmee vliegen astronauten momenteel ook naar het ISS.

Aanpassingen

Nu Space Adventures eindelijk een toezegging en een aanbetaling heeft van 2 maantoeristen, kan het bedrijf met de Russen gaan praten om de Soyuz aan te passen. De Soyuz heeft sinds de jaren 60 alleen nog maar kleine upgrades gehad, en kan momenteel niet naar de maan vliegen.

Communicatie

Voordat dat mogelijk is, moet eerst het communicatiesysteem van de capsule worden verbeterd, zodat communicatie over langere afstand mogelijk is. Ook moet het landingssysteem flink worden aangepast. Wanneer de capsule weer terug op aarde komt, gaat dat na een maanreis met een veel hogere snelheid dan wanneer de capsule van het ISS komt.

Landingssysteem

Volgens een woordvoerder van Space Adventures zit het bedrijf nu om de tafel met Energia, de  Russische fabrikant van de Soyuz. Daarbij kijken de bedrijven of het de parachutecapaciteit van de Soyuz aan moet passen, of dat een andere landingsmethode moet worden ontwikkeld.

Kosmonaut

De trip zal naast de twee toeristen worden geleid door een professionele Russische kosmonaut, die commandant wordt van de Soyuz. De passagiers betalen samen 300 miljoen dollar (zo’n 240 miljoen euro), wat volgens Space Adventures en Energia genoeg moet zijn om de nodige aanpassingen aan de Soyuz te doen.

Opstapje via ISS

Het zal niet gaan om directe reis naar de maan (zoals tijdens het Apollo-programma gebeurde). In plaats daarvan zal de Soyuz eerst aankoppelen aan het ISS. Daar wordt een (Russische) Proton-booster gekoppeld aan de Soyuz, die de capsule vervolgens makkelijk verder kan schieten naar de maan.
      Zo’n opstapje via het station is een van de meest logische stappen voor ruimteverkenning. Op die manier hebben ruimtevaarders niet zo’n grote raket nodig als destijds de 110 meter hoge Saturnus V, maar kan met een gewone Soyuz-raket de maan worden bereikt.

De vlucht staat voorlopig gepland voor 2017 of begin 2018. Space Adventures geeft toe dat dat een ambitieus schema is, maar na gesprekken met Energia denkt het bedrijf die lanceerdatum wel te halen. 

Tags : , , , ,

About

2 Responses

 1. Take your time and find the right method that works for you.
  Waterfall faucets are designed to fit with vessel sinks; after your first
  family conference, it helps to speak with a home design architect or hardware retailer to plan your remodel
  and choose your bathroom sink at the same time you
  choose your faucet. He wrote a book concerning one of the most famous flattop plateaus, or
  tepui’s, where the plants and animals on top had become separated from the rest of the world because of eroding land around it, and they evolved by themselves over time into indigenous species existing nowhere else.

Leave a Reply

Your email address will not be published.