20131114-160532.jpg

Posted On November 14, 2013 By In Politiek, Ruimtevaart And 1864 Views

“Samenwerking tussen industrie en NASA groot succes”

20131114-160532.jpg

NASA is tevreden over de samenwerking met commerciële partijen die onder meer het International Space Station bevoorraden. NASA-baas Charles Bolden noemde het programma “een groot succes”, en kondigde de volgende fase van de samenwerking aan: bedrijven die astronauten lanceren.

Bolden doelt met zijn uitspraken op het recente ‘privaat-publieke programma’, waarbij NASA samenwerkt met Amerikaanse bedrijven in de ruimtevaart. Het ruimteagentschap contracteert bedrijven als SpaceX of Orbital Sciences om vrachten van en naar het ISS te brengen.
        SpaceX heeft al 2 vrachten afgeleverd, van de 12 die gecontracteerd zijn. Orbital stuurde vorige maand heeft eerste vrachtschip omhoog.

Die activiteiten vallen binnen het Commercial Orbital Transportation Services (COTS), waarmee NASA de industrie meer werk wil geven.

Bemande ruimtevaart
Nu het programma succesvol loopt, wil NASA de volgende stap gaan zetten. Het ruimteagentschap wil nu bedrijven gebruiken om astronauten naar het ISS te brengen. Momenteel kunnen astronauten alleen via een Russische Soyuz-raket omhoog, en dat kost een hoop geld.

NASA gaat nu kijken naar de mogelijkheden voor commerciële, bemande reizen. Daarvoor moet SpaceX haar huidige raket en capsule (de Falcon 9 en de Dragon) uitbouwen tot een bemand schip.

Eerste vluchten rond 2017
NASA verwacht dat bedrijven rond 2017 de eerste astronauten al lanceren. Daarbij werd SpaceX niet specifiek genoemd, maar momenteel is dat bedrijf het meest winstgevend, en dus het meest waarschijnlijk dat het aan bemande ruimtevaart doet.

Stimuleren van industrie
Een van de kerntaken van NASA is het stimuleren van de Amerikaanse ruimtevaartindustrie. Het ruimteagentschap stimuleert bedrijven om onderdelen voor raketten en ruimteschepen te bouwen, en uiteindelijk om zulke taken van het agentschap over te nemen.

Bedrijven als SpaceX en Orbital doen daarom al aan eigen ruimtevaart, maar er zijn nog talloze andere bedrijfjes in Amerika die bijvoorbeeld zonnepanelen of motoren maken voor raketten.

Ruimteverkenning
Door het stimuleren van de industrie, kan NASA zich uiteindelijk focussen op waar het ooit zo goed in was: het verkennen van de ruimte. Als NASA zich niet meer bezig hoeft te houden met het bevoorraden van het ISS, kan dat geld eerder naar grote missies naar bijvoorbeeld de maan, of Mars.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.