cygnus-launch-antares-explosion

Posted On November 7, 2014 By In Ruimtevaart And 1426 Views

Orbital Sciences gaat door met NASA-contract

Orbital Sciences gaat gewoon door met het bestaande contract met NASA, na de desastreuze Antares-ontploffing van vorige week. Het bedrijf stopt tijdelijk met het produceren van de raket, maar gaat nieuwe manieren vinden om tot 2017 alle geplande Cygnus-capsules op tijd bij het ISS aan te leveren.

Dat meldt het bedrijf in een verklaring.

Toch die motor

Een eerste onderzoek naar de oorzaak van de ramp wijst erop dat de AJ-26-motor ontplofte – een conclusie die door experts al vrij snel werd getrokken. De AJ-26-motoren zijn controversieel, omdat ze in de jaren 60 in Sovjet-Rusland zijn gebouwd. Dat wist Orbital, dat de vervanging van de motoren al langer op de planning had staan.

Versnelde vervanging

Die vervanging gaat nu versneld gebeuren. Het bedrijf gaat kijken naar een nieuw ontwerp van de Antares-raket, maar durft niet te zeggen hoe lang dat gaat duren.

CRS-programma

Ondertussen gaan alle vluchten onder contract van NASA nog steeds door. Orbital moet volgens het Commercial Resupply Services-programma voor het einde van 2016 nog 6 vrachten naar het International Space Station sturen. Volgens Orbital gaat dat gewoon gebeuren, al moet het bedrijf wel op zoek naar een nieuw lanceervoertuig.

Geen extra kosten

De veranderde koers gaat NASA niets extra’s kosten, zegt Orbital, maar ook het bedrijf zelf loopt niet al te veel verlies door de catastrofe. “Het versneld vervangen van de Antares kost ons weinig, omdat dat voor de komende jaren toch al op de planning stond.”

About

Comments are closed.