nasa nada

Posted On April 2, 2014 By In Ruimtevaart And 1865 Views

Noord-Korea’s nieuwe ruimteagentschap is bijna NASA

Noord-Korea’s ruimteagentschap viert deze week haar 10e verjaardag, en de communistische dictatuur viert dat grandioos met een nieuwe naam en een nieuw logo voor de organisatie. Geheel gekopieerd in de stijl van het kapitalistische Amerikaanse concurrent heet Pyongyangs ruimteautoriteit nu NADA.

De vernieuwing komt ook met een nieuw logo, dat ook in veel opzichten lijkt op dat van onze Amerikaanse vrienden. NADA’s nieuwe logo lijkt veel op de Blauwe Gehaktbal, zoals NASA’s embleem ook wel wordt genoemd. Er staat met grote letters NADA op, maar ook de Koreaanse vertaling ‘Kukgaujugaebalkuk’, wat voor ‘National Aerospace Development Administration’ staat. Daarboven staat het sterrenbeeld Grote Beer, wat ‘de wil van Kim Jong Sung en Kim Jong Il reflecteert om de DPKR tot een grote ruimtevaartmacht te maken.’

‘Ruimtevaartgrootmacht’

In de officiële persverklaring van het dictatoriale land staat ook te lezen wat de nieuwe koers van het ruimteagentschap wordt. “We zullen het land veranderen in een ruimtevaart-grootmacht, door het ten volste benutten van ons recht om vreedzame ontwikkelingen in de ruimte uit te voeren.”

Sateniet

Noord-Korea’s ruimteagentschap is nog maar een paar stappen verwijderd van een volwaardige NASA-kloon. Vorig jaar verklaarde het land al trots iets te hebben gelanceerd wat voor satelliet door moest gaan – al heeft nog niemand ooit bewijs daarvan gevonden. Ook andere keren zouden er satellieten in een aardbaan zijn gebracht, maar die zijn nog nooit door detectoren opgepikt.

Het land heeft een moeilijke relatie met lanceringen. De Verenigde Naties verbieden het land ballistische raketten af te vuren, maar de regering in Pyongyang weigert dat consequent en blijft bij “hun principes om de dubbele standaard in ruimtevaart-activiteiten te negeren.”

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.