SpaceX-CRS-2

Posted On April 2, 2014 By In Ruimtevaart And 5522 Views

Commerciële vluchten naar ISS 2 jaar langer mogelijk

Commerciële vrachtschepen kunnen nog 2 jaar langer naar het International Space Station vliegen. NASA maakt bekend dat het zijn ‘Commercial Resupply Service’-programma nog tot zeker 2017 doorzet. Daarmee kunnen schepen als de Dragon van SpaceX en de Cygnus van Orbital Sciences langer blijven vliegen.

Het CRS-programma is met 24 maanden verlengd. Het loopt nu niet tot 2015, maar tot december 2017.

Onder contract

Via CRS kunnen bedrijven zoals SpaceX en Orbital Sciences onder contract van NASA naar het International Space Station vliegen. Dat gebeurt al sinds 2008, toen SpaceX voor het eerst een testvlucht naar het ruimtestation vloog. Sindsdien heeft het bedrijf er al 2 vluchten meer opzitten, van de geplande 12. Ook het bedrijf Orbital Sciences zit inmiddels in die markt, dat bedrijf heeft naast de eerste testvlucht nog één vlucht van een contract van 9 missies gevlogen.

Miljardendeal

Met de opdrachten gaan miljardencontract gepaard – NASA betaalt SpaceX en Orbital respectievelijk 1,9 en 1,6 miljard dollar. Dat is nog steeds relatief goedkoop, omdat Amerika op dit moment geen mogelijkheid heeft om vracht naar het ISS te sturen. Zonder de industrie zou het land aangewezen zijn op andere ISS-partners als Rusland, Europa of Japan.

Andere bedrijven

Het is niet helemaal duidelijk of de verlenging van het programma ook betekent dat NASA meerdere vluchten boekt bij SpaceX en Orbital, of dat er zelfs meer bedrijven in de markt springen. Het agentschap staat daar echter wel open voor. “Als andere bedrijven met ons gesprekken willen over de mogelijkheden voor dit soort missies, praten we daar graag mee mee.”

Op dit moment zijn er geen bedrijven met concrete plannen voor dergelijke missies, maar met de verlenging wordt het wel aantrekkelijker om daarmee aan de slag te gaan. Als het programma nog langer door loopt, kunnen ruimtevaartbedrijven nu nog beginnen met het ontwikkelen van vrachtschepen en raketten.

Space Launch System

Wat er na 2017 gaat gebeuren met het programma blijft giswerk. NASA zou dan zelf weer de beschikking moeten hebben over een eigen raket, het peperdure SLS, maar of en hoe vaak die gaat vliegen is nog niet bekend. Zoals het er nu uitziet, wordt het goedkoper voor NASA om alsnog van de commerciële contracten gebruik te maken.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.