20140412-233140.jpg

Posted On April 12, 2014 By In Ruimtevaart And 5584 Views

NASA overweegt nood-ruimtewandeling om kapotte computer

NASA overweegt een nood-ruimtewandeling te maken om een kapotte back-up-computer op het ISS te repareren. De nood-procedure zou de lancering van een Dragon-vrachtschip van SpaceX wéér kunnen vertragen.

De computer stopte gisteren met werken, maar betekent geen gevaar voor de crew. De ‘Multiplexer-Demultiplexer’ is een back-up-systeem voor de rails waar de robotische Canadarm2 overheen rolt. Canadarm2 wordt onder andere gebruikt om astronauten te assisteren en om vrachtschepen binnen te halen, zoals de Dragon die eigenlijk maandagavond gelanceerd moest worden.

Back-up

In principe werkt de primaire computer voor de rail nog steeds, maar om risico’s te vermijden wil NASA ook een back-up paraat hebben.

Er is nog geen definitieve beslissing genomen – NASA-ingenieurs kijken eerst naar hoe ernstig het probleem met de computer is en hoe hard die nodig is voor de lancering van maandag. De kans is echter groot dat NASA zonder back-up niet door wil gaan met de lancering.

Uitgesteld

SpaceX zou maandagavond om 21.58 (Nederlandse tijd) een nieuw Dragon-vrachtschip naar het ISS sturen. Daarin zit eten, drinken, en kleren voor de astronauten, evenals nieuwe wetenschappelijke experimenten. De lancering stond aanvankelijk al begin maart gepland, maar door allerlei omstandigheden werd die al meerdere keren uitgesteld.
      Het is de derde keer dan SpaceX een Dragon-schip naar het station brengt onder contract van NASA. In totaal moet het bedrijf 12 vluchten doen, voor een bedrag van 1,9 miljard dollar.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.