20140418-174504.jpg

Posted On April 18, 2014 By In Ruimtevaart And 9118 Views

NASA laat maan-sonde LADEE neerstorten

NASA’s maansonde LADEE is vandaag, zoals gepland, neergestort op het oppervlak van de maan. Dat laten de onderzoekers van het Ames Research Center weten. LADEE vloog sinds 6 oktober om de maan om de dunne atmosfeer en het oppervlak te bestuderen.

Daarmee is een einde gekomen aan een succesvolle missie, die astronomen genoeg data oplevert om nog jaren op te studeren. LADEE, de ‘Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer’, cirkelde op extreem lage afstand om de maan. Tijdens de laatste bijsturing werd de sonde tot slechts 2 kilometer boven het oppervlak gebracht.

Brandstof op

De missie, die aanvankelijk 100 dagen zou duren, werd in maart wegens succes nog verlengd met een paar extra weken. Helaas raakte de brandstof van de sonde op, waardoor een verwachte maar ongecontroleerde crash op het oppervlak niet te vermijden was.

Verspreid

Op het moment dat LADEE neerkwam, vloog de sonde met zo’n 5,600 km/u. Aangezien LADEE ongeveer zo groot als een snoepautomaat is, verwacht NASA dat de brokstukken over een groot gebied verspreid liggen. Hoe groot dat precies is en waar dat gebeurde is niet bekend.

Ruimte-internet

Naast het verzamelen van data over de maan-atmosfeer testte LADEE ook voor het eerst een laser-internetverbinding die NASA ontwierp. Die laser stuurde data met 622 megabits per seconde naar de aarde. Dat moet in de toekomst gebruikt worden voor interplanetair internet, waar NASA momenteel hard aan werkt.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: this web site

Leave a Reply

Your email address will not be published.