De Kepler-telescoop heeft de meest aardachtige planeet ooit gevonden. De planeet Kepler-186f is slechts 10% groter dan de aarde en draait in de ‘bewoonbare zone’ van een rode dwergster. Het is een van de meest bijzondere vondsten in de zoektocht naar exoplaneten.
Dat maken onderzoekers van het SETI-instituut (‘Search for Extra Terrestrial Intelligence’ vandaag bekend op een persconferentie. Ook komt het baanbrekende onderzoeken in ‘Science’ te staan.
Leefbare zone
Kepler-186f staat precies op de juiste plek van zijn moederster Kepler-186 af om aardse omstandigheden te hebben – dat wil zeggen dat het er niet te heet of te koud is. Daarnaast is Kepler-186f van ongeveer dezelfde rotsachtige samenstelling als de aarde. Al die omstandigheden zorgen ervoor dat er mogelijk water op de planeet kan zijn.
Juiste omstandigheden
De Kepler-telescoop van NASA speurt al sinds 2009 de hemel af om te zoeken naar exoplaneten. Tot nu toe heeft het observatorium er meer dan 1,700 gevonden, maar minder dan 20 daarvan liggen in de ‘bewoonbare zone’, en al die 20 planeten zijn ook nog eens tientallen keren groter dan de aarde. Maar Kepler-186f is de eerste planeet die alle juiste omstandigheden heeft.
Perfecte atmosfeer
Exoplaneten die veel groter zijn dan de aarde hebben door hun massa vaak een dikke atmosfeer van helium of zwavelzuur, maar Kepler-186f is slechts 10% groter dan de aarde, dus is de kans veel groter dan er een leefbare dampkring is, waardoor mogelijk vloeibaar water op de planeet aanwezig is.
In a galaxy far, far away
De kans dat we dat echter gaan uitvinden is echter behoorlijk klein. Kepler-186f staat te ver van ons verwijderd om hem goed te kunnen bestuderen. De planeet is ontdekt door zogenaamde ‘transitieobservatie’, waarbij de planeet vóór zijn ster langsgaat en zo bestudeerd wordt.
Grote stap
De zoektocht naar aardachtige planeten is nog maar relatief nieuw, maar toch zijn er in die korte tijd al een opzienbarend aantal exoplaneten ontdekt, met name door de Kepler-telescoop. Die hield er in 2012 mee op vanwege een defect, maar de data die tot die tijd zijn verzameld houdt astronomen nog wel jaren bezig.
Tags : astronomie, exoplaneet, Kepler, kepler-186, kepler-186f