commercialcrewtransportationprogram

Posted On September 16, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 2121 Views

LIVE: SpaceX en Boeing mogen astronauten naar ISS sturen

Het is officieel: zowel SpaceX als Boeing gaan astronauten naar het ISS brengen. NASA maakte vanavond het besluit bekend om bemande vluchten voortaan door de commerciële bedrijven uit te laten voeren. SpaceX gaat daarvoor de al bestaande Dragon-vrachtcapsule aanpassen, terwijl Boeing verder bouwt aan zijn eigen CST-100-capsule.

Na jaren wikken en wegen heeft NASA eindelijk een besluit genomen over het Commercial Crew Program (CCP). Daar is veel behoefte aan, nu het land van Rusland afhankelijk is om astronauten naar het International Space Station te vervoeren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vlucht zal plaatsvinden, maar SpaceX zegt dat het de Dragon in 2017 al klaar kan hebben voor gebruik. Boeing heeft daarvoor nog geen datum bekend.

Miljardencontract

Concreet betekent het plan dat NASA een contract afsluit met SpaceX en Boeing voor een bepaald aantal vluchten naar het ISS. Daarmee gaat in totaal 6,8 miljard dollar gemoeid, waarvan 4,2 miljard voor Boeing en 2,6 miljard vor SpaceX, waardoor die laatste zijn bemande capsule sneller af heeft dan normaal.

Dragon V2

SpaceX timmerde al jaren flink aan de weg in de ruimtevaart, met een eigen raket (de Falcon 9) en een eigen vrachtcapsule, de Dragon. Die laatste wordt nu aangepast om astronauten te kunnen vervoeren, een proces dat al langer aan de gang was, en wat ook zonder de financiële hulp van NASA was voortgezet.

CST-100

Ook Boeing werkt al een tijdje aan een concept voor de Crew Space Transportation (CST-100), maar daarvan zijn nog geen definitieve prototypes gemaakt.

Sierra Nevada Corp

Het andere bedrijf dat meedong naar het contract was Sierra Nevada Corporation, maar dat heeft nog helemaal geen concrete plannen voor zijn ruimtecapsule.

Grote druk

De heerste de afgelopen maanden grote druk op NASA om haast te maken met de plannen, want de situatie met Rusland is al een hele tijd erg gespannen. De Russen gebruiken hun monopoliepositie op bemande ruimtereizen om Amerikaanse plannen te dwarsbomen, en het vervoeren van astronauten is inmiddels een belangrijke inzet geworden in de diplomatieke onenigheid tussen de grootmachten.

Vaker uitbesteden

NASA is niet onbekend met het uitbesteden van dergelijke opdrachten; SpaceX en een ander bedrijf genaamd Orbital Sciences werken al sinds 2009 samen met het ruimteagentschap om commerciële vrachten naar het internationale ruimtestation te brengen. Het gaat daarbij in totaal om 12 vluchten voor SpaceX en 9 voor Orbital, die respectievelijk 1,6 en 1,9 miljard euro opleveren.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.