curiosity

Posted On September 15, 2014 By In Ruimtevaart And 2136 Views

Curiosity bereikt na 2 jaar en 9 kilometer eindelijk Mount Sharp

Bier en cake bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory, want daar vieren ze Mars-rover Curiosity na 2 jaar toeren op de Rode Planeet zijn eindbestemming heeft bereikt: Mount Sharp, de 5 kilometer hoge berg in het midden van de Gale-krater.

Curiosity bereikte zijn einddoel na een reis die begon met zijn landing in augustus 2012. In dit tijd legde de rover 9 kilometer af.

Pas het begin

Toch is het nog lang niet het einde van de missie van de rover. Sterker nog, dit is pas het begin. Mount Sharp is de plek op Mars waarvan de wetenschappers van NASA verwachten dat er de meeste informatie te vinden is over de planeet.

Belangrijke ontdekkingen

Het is ook niet zo dat Curiosity nu pas met belangrijke dingen begint; de rover ontdekte al dat er nog steeds water in de martiaanse grond zit en dat er wel degelijk ooit leven op de planeet mogelijk was. Desalniettemin begint de hoofdmissie van het Mars-wagentje nu pas.

Graven op Mars

Daarvoor gaat Curiosity nu graven in het Mars-oppervlak. Dat doet de rover op verschillende hoogtes op de berg, te beginnen bij de voet ervan. Op die manier hoopt NASA waardevolle informatie te verzamelen over hoe Mars kon veranderen van een ooit warme en natte planeet, naar de dorre rotsvlakte die het vandaag de dag is.

Missie verlengd

Om dat onderzoek uit te kunnen voeren, is de missie verlengd met nog eens 2 jaar. Dat komt niet onverwacht, maar toch was de positie van de rover dit jaar wel erg onduidelijk. Door de constante bezuinigingen bij NASA leek het een aantal maanden geleden nog zeker dat er robotische koppen gingen rollen. Curiosity was één van de genomineerde missies die mogelijk geschrapt werd.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.