Drie astronauten worden vanavond naar het International Space Station gelanceerd. Het gaat om twee Russen, en een Amerikaan die een jaar in het station zal blijven. Het drietal wordt om 21.46 Nederlandse tijd gelanceerd aan boord van een Soyuz-raket en -capsule vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan.
Vooral de Amerikaanse Scott Kelly en de Russische Mikhail Kornienko gaan een interessante missie tegemoet. Zij verblijven maar liefst een jaar in het ruimtestation, 2 keer zo lang als de duur van een gemiddelde ISS-expeditie.
Langere missie
Het is niet de eerste keer dat een astronaut zo lang in de ruimte verblijft. In het Russische Mir-station verbleven regelmatig astronauten langer dan een jaar. De langste missie ooit duurde bijvoorbeeld 437 dagen.
Unicum
Het is daarentegen wel de eerste keer dat een ISS-missie een jaar duurt, en ook de eerste keer dat een NASA-astronaut zo’n missie heeft.
Effect van lange reizen
NASA wil met de lange missie onderzoeken wat het effect van lange ruimtereizen is op het menselijk lichaam. Dat zou handig zijn wanneer NASA straks op reizen naar Mars wil, waarbij astronauten 7 maanden onderweg zijn. Lang verblijf in de ruimte is funest voor het lichaam, onder andere voor de botstructuur, voor je spierafbouw en voor je ogen.
Tweelingbroer
Interessanter aan de missie is misschien wel wat er op aarde gebeurt: Daar wordt Scott Kelly’s tweelingbroer Mark een jaar lang bestudeerd door NASA. De unieke samenloop dat een tweeling allebei astronaut is, is bijzonder waardevol voor NASA. Dat kan namelijk het precieze verschil tussen de twee broers bestuderen.
Trio
Kelly is niet de enige astronaut die vanavond naar de ruimte vertrekt. Ook de Russisch Gennada Padalky gaat naar het station. Hij verblijft daar een half jaar, tot ze in september weer terugkeren naar aarde.
Het drietal wordt in het station verwelkomd door Terry Virts, Anton Shkaplerov en Samantha Christoforetti, die als Expeditie 42 al sinds november in het ruimtestation verblijven. Zij blijven tot mei.