apollo_soyuz

Posted On March 31, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 2078 Views

Onduidelijk over Russisch-Amerikaanse ‘opvolger van ISS’

Er is onduidelijkheid ontstaan over zogenaamde Russische plannen om samen met Amerika een nieuw ruimtestation te bouwen. Dit weekend spraken diverse belangrijke bronnen in de Russische ruimtevaartindustrie met veel details over zulke plannen, maar NASA ontkent dat nu.

“Rusland gaat samenwerken met NASA aan een nieuw ruimtestation, dat de weg moet vrijmaken voor een gezamenlijke missie naar Mars”, schreven Russische media dit weekend. Het leek te gaan om betrouwbare verhalen, die door hoge bronnen werden bevestigd.

Nieuwe partners

De twee landen zouden van plan zijn om ook na het stopzetten van het ISS samen te werken. Zo zouden er serieuze plannen zijn voor een nieuw ruimtestation, waarvoor de landen nog samenwerking zoeken met ‘andere partners’. Dat zou kunnen duiden op ESA, JAXA (Japan) en het CSA (Canadian Space Agency), die momenteel ook deelnemen aan het ISS.

Springplank naar Mars

Het nieuwe ruimtestation zou anders worden dan het huidige International Space Station. Dat is voornamelijk gericht op wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwe station zou meer ingericht worden als een springplank naar de maan en naar Mars. Details zijn niet bekend, maar Rusland en Amerika zouden samen een dergelijke missie willen opzetten.

Niet onlogisch

Dat is geen gek idee. Een missie naar Mars is op dit moment nog te kostbaar voor één land, en levert bovendien niets op. Een samenwerking tussen twee landen kan een Mars-missie echter wel mogelijk maken – zeker met de expertise die beide landen hebben.

Ontkenningsfase

Helaas ontkent NASA de plannen in alle toonaarden. Directeur Charlie Bolden zegt dat NASA graag blijft samenwerken met Rusland, en dat het openstaat voor gesprekken over de toekomst. Er zijn volgens hem echter geen gesprekken gaande over een nieuw ruimtestation.

Toekomst

Die toekomst gaat echter over het ISS zelf, en niet om een ander ruimtestation. NASA heeft eerder ook al aangegeven dat het niet geïnteresseerd is in een nieuw ruimtestation. In plaats daarvan kan het krappe budget beter worden besteed aan verdere verkenning van de ruimte. NASA stimuleert het daarentegen wel dat de industrie het overneemt in low earth orbit, en zegt het bedrijven als SpaceX of Bigelow Aerospace zal stimuleren om daarmee door te gaan.

About

Comments are closed.