20131121-215940.jpg

Posted On November 21, 2013 By In Ruimtevaart And 6177 Views

Inspiration Mars presenteert anti-climax van de eeuw

20131121-215940.jpg

Multimiljardair Dennis Tito heeft zijn langverwachte plannen gepresenteerd voor een Mars-reis. De ondernemer wil met zijn bedrijf Inspiration mars in 2017 twee mensen een rondje om de planeet laten vliegen, en weer terug naar aarde laten komen. De plannen zijn een anti-climax van wat Tito eerder aandroeg, want hij vindt dat NASA alles maar moet betalen. En bouwen.

Tito sprak vorig jaar al over zijn nieuwe bedrijf, Inspiration Mars. Met dat bedrijf wil Tito in 2017 een getrouwd stel in een capsule naar Mars sturen, een reis van ruim 500 dagen.
        Hoe die reis er gedetailleerd uitziet, vertelde hij toen nog niet. Er was bijvoorbeeld niet bekend met welke raket en capsule het tweetal moet reizen. Maar nu heeft Tito zijn plannen uit de doeken gedaan.

50-50 (maar eigenlijk 80-20)
Tito wil een gedeeltelijk private, maar voornamelijk een overheidsgestuurde missie lanceren. Inspiration Mars wil gebruik maken van de nieuwe raket van NASA, de SLS (Space Launch System). Na de lancering vliegen de pioniers met een Cygnus-capsule, gebouwd door het commerciële Orbital Sciences.

Aanvankelijk vermoedde iedereen dat Inspiration Mars een Falcon Heavy-raket zou gebruiken, van het bedrijf SpaceX. Daarmee zou Inspiration Mars een volledig private missie worden.
        Tito geeft echter toe de hulp (en het geld) van NASA nodig te hebben. Volgens zijn berekeningen moet NASA 500 miljoen bijdragen aan de missie – naast de ontwikkelkosten van de SLS. De overige 225 miljoen wil Tito zelf ophalen door sponsoren en reclamedeals.

Weinig enthousiast
De plannen werden lauw ontvangen. Tito sprak zijn plannen gisteravond uit voor het Amerikaanse Congres, waar ook NASA-bestuurders aanwezig waren. Die zien het niet zo zitten om een fortuin te betalen voor een marsmissie.

“NASA steunt de plannen voor een marsmissie, en we vinden het belangrijk dat private partijen geïnteresseerd zijn in zulke missies. Maar we gaan ons niet vastleggen aan een project van een ondernemer, dat nog zo in de kinderschoenen staat.”
– David Weaver van NASA

Eigenlijk zegt Tito dus gewoon dat hij een reis naar Mars organiseert, maar dat NASA zijn raket moet bouwen EN betalen. Da’s een flinke anti-climax voor de ondernemer die zijn plannen vorig jaar zo hoopvol presenteerde.

Versnelde ontwikkelingen
NASA is vooral bang voor het krappe schema. Inspiration Mars moet al in 2017 lanceren. De aarde staat dan in een perfecte lijn met Mars. Dat gebeurt maar eens in de 15 jaar, dus is er wat haast geboden bij de missie.

Een lancering in 2017 zou onder andere betekenen dat NASA de ontwikkeling van SLS moet gaan versnellen. Volgens de huidige plannen is het Space Launch System pas in 2020 klaar voor vertrek.

Ook de Cygnus-capsule van Orbital is nog lang niet klaar voor zo’n missie. De capsule wordt nu gebruikt voor vrachtvervoer naar het ISS, maar voor een bemande reis moet Orbital nog flink aan de cabine werken.
        Orbital heeft nog niet gereageerd op de plannen van Tito, maar de ondernemer is wel al langer in gesprek met Orbital over het aanpassen van de capsule. Dat wijst erop dat het bedrijf in ieder geval nadenkt over de mogelijkheden.

Overhaast
NASA is vooral bang dat veel systemen overhaast ontwikkeld worden.

“Er is nog veel onduidelijkheid over zo’n missie. Zo weten we nog vrijwel niets over de straling die astronauten te verduren krijgen. Ook hebben we nog weinig kennis over leef-systemen of de menselijke psychologie voor zo’n lange missie.
NASA wil graag meehelpen en meedenken aan Inspiration Mars, en we willen het bedrijf graag van kennis voorzien, maar we gaan ons niet vastleggen aan een dergelijke missie.”

– David Weaver

Dennis Tito erkent dat Inspiration Mars met een krap schema werkt. Daarom heeft hij een back-up-plan, waarbij de missie ook in 2021 van start kan gaan. De reis naar Mars duurt dan echter 80 dagen langer, en moet een fly-by rondom Venus doen.

“Belangrijke missie”
Desondanks blijft Tito een marsmissie belangrijk vinden.

“We moeten nu hard gaan nadenken over een bemande missie naar Mars. Als wij het niet doen, dan zijn er andere landen die het wel doen. Daarmee verliest Amerika haar status als pionier in de ruimtevaart, iets dat we sinds het Apollo-programma al hebben volgehouden. China en Rusland zijn allebei zeer geinteresseerd in een reis naar Mars, daar mogen we best door gedreven worden.”

Het lijkt er niet op dat het Dennis Tito gaat lukken om naar Mars te reizen, want NASA is (zeker met haar huidige budgetproblemen) ook niet gek. Maar dit is wel Dennis Tito, de man die in 2001 als eerste ruimtetoerist ooit een ritje naar het ISS boekte. Wie weet wat hij nog aan het plan gaat veranderen…

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.