Posted On November 24, 2013 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 2081 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (3)

3

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week in voorbij zagen komen. Deze week: een feestje bouwen in het ISS, en een uitleg waar dat ding nou eigenlijk goed voor is.

Deze week lanceerde NASA een nieuwe sonde naar Mars. De MAVEN-sonde moet de atmosfeer van de rode planeet gaan onderzoeken, om te bekijken wat er gebeurd is met onze buurplaneet.

MAVEN is inmiddels al op weg naar Mars, maar de lancering van de sonde is hier nog eens na te kijken.

Thanksgiving
De 2 Amerikaanse astronauten die nu in het ISS verblijven, Mike Hopkins en Rick Mastracchio, vieren dit jaar duidelijk geen Thanksgiving met hun familie. Maar om er toch een beetje bij te kunnen zijn, maakten zij dit filmpje voor het thuisfront. Omdat Thanksgiving vooral draait om heel veel eten, laten de astronauten zien wat zij in het ISS naar binnen werken. Helaas geen gevulde kalkoen, maar toch smakelijk.

ISS jarig
Deze week vierde het International Space Station haar 15e verjaardag. De eerste module van het station werd op 20 november 1998 gelanceerd vanuit Rusland. Sinds 2000 leven er permanent astronauten in het station. Maar dat mag dan wel heel tof zijn, het blijft een duur project. Er worden vaak vraagtekens gezet bij het nut van het ISS. Directeur van het Kennedy Space Center en voormalig astronaut Bob Cabana legt dat in een interview haarfijn uit.

Plaatjes van de aarde
Ook India stuurde een tijd geleden een sonde naar Mars. De Mangalyaan-sonde blijft echter een paar weken om de aarde cirkelen om wat testen te doen en om snelheid op te bouwen. Daaronder valt ook een test van de camera die de sonde aan boord heeft, die deze prachtige foto van India maakte.

MOM_India

Slapen in het ISS
Op de meeste foto’s die uit het ISS komen, zien we vooral drukke astronauten en veel rommel. Maar geloof het of niet, ondanks hun belachelijk drukke schema moeten ook astronauten slapen. Astronaut Mike Hopkins maakte deze foto van het ISS bij nacht. De lampjes zijn een veiligheidsmaatregel, zodat de astronauten de Soyuz-capsule kunnen vinden in een noodsituatie.

ISS_snachts_MikeHopkins

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.