20140305-192918.jpg

Posted On March 5, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 1792 Views

Gaat NASA eindelijk naar Europa?

Een onbemande missie naar Jupiters maan Europa is weer een stapje dichterbij gekomen door het nieuwe budget dat NASA voor 2015 toegezegd krijgt. In het budgetplan staat dat NASA moet beginnen met vooronderzoek naar zo’n missie.

Het nieuwe budget voor fiscal year 2015 werd gisteren door de Amerikaanse regering goedgekeurd. In totaal krijgt NASA 17,5 miljard dollar, ofwel 12,7 miljard euro. In de verklaring bij het budget staan ook de doelen die NASA moet volgen, zoals het voortzetten van werk in en om het ISS, de James Webb Telescoop en de raket en capsule SLS/Orion. Eén van de vastgestelde doelen is om “voorlopig onderzoek” te gaan doen voor een missie naar Europa.

‘Goed begin’

Hoe die missie eruit gaat zien, moet uit het onderzoek blijken. Het kan een fly-by zijn, een satelliet die gedetailleerde beelden kan maken, of wellicht zelfs een sonde die kan landen op het oppervlak van de planeet.

De hoogte van het bedrag dat voor de missie opzij wordt gezet, is niet bekend – hoogstwaarschijnlijk zijn dat slechts enkele tientalen miljoenen. “Dat is niet eens genoeg om de eerste spijkers te slaan, maar het is een goed begin,” zegt Paul Hayes van het Jet Propulsion Laboratory. Het precieze bedrijf wordt 10 maart bekend.

Grote kanshebber voor leven

Europa is een maan van Jupiter en al jaren een van de grootste kanshebbers om levende organismen te vinden. De planeet bestaat voor het grootste gedeelte uit ijs, waaronder grote oceanen van vloeibaar water te vinden zijn. Recent onderzoek toont ook nog eens aan de hypothermische activiteit op de maan ervoor zorgt dat geisers op de zeebodem het water verwarmen. Veel astronomen vermoeden er leven aan te kunnen treffen.

Voor er echter een lander (met een boor die door de kilometers dikke laag ijs kan boren) op de maan kan worden gezet moet er echter meer geld beschikbaar komen.

Te veel Mars

Het is dan ook lang niet zeker of NASA wel naar de maan toe gaat. Het ruimteagentschap heeft zich de afgelopen jaren extreem veel gefocust op Mars, door er diverse rovers en sondes neer te zetten en er satellieten omheen te laten draaien. In de astronomische wereld wordt steeds meer afgevraagd of NASA zijn focus niet eens zou moeten verleggen naar andere plekken van het zonnestelsel.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.