Astros-ISS

Posted On March 6, 2014 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 8995 Views

ACHTERGROND: Oekraïne-crisis niet van invloed op ISS

Ondanks de stijgende diplomatieke onrust tussen Rusland en Amerika, heeft de gespannen situatie in Oekraine geen invloed op internationale ruimtevaartsamenwerking. Commerciële ondernemingen gaan gewoon door met hun werk, en ook in het International Space Station is het business as usual.

Volgende week komen de Russische kosmonauten Oleg Kotov en Sergey Ryanzanskiy en de Amerikaanse astronaut Mike Hopkins terug naar aarde. Hun gezamenlijke terugkeer naar de steppes in Kazachstan zal plaatsvinden zoals altijd. Ook de lancering van een week daarna, van de Russische Oleg Artemyev en Alexander Skvortsov en de Amerikaanse Steve Swanson, loopt geen vertraging op door de diplomatieke rel.

Russische afhankelijkheid

Sinds Rusland zijn troepen naar Oekraine stuurde, dreigt Amerika met sancties tegen Rusland. Daaronder zijn veel militaire boycots, bijvoorbeeld in de handel van apparatuur, maar ook de ruimtevaartindustrie is daar een potentieel doelwit van.

Amerika is sterk van Rusland afhankelijk in de ruimtevaart. Sinds de Space Shuttlevloot met pensioen is, heeft Amerika geen manier meer om astronauten naar de ruimte te brengen. Als het land astronauten naar het ISS wil sturen, moet het noodgedwongen aankloppen bij Rusland, dat zo’n 55 miljoen euro vraagt per stoeltje in een Soyuz-capsule.

Ruimtevracht

Maar ook voor vrachten kan Amerika niet zo heel veel kanten meer op. Daarvoor moet het ruimteagentschap aankloppen bij verschillende bedrijven, die op hun beurt ook afhankelijk zijn van Russische of Oekrainse compartimenten. Zo is er het enige werkpaard van Amerika’s raketvloot, de Atlas V van United Launch Alliance. Die raket brengt nog steeds satellieten naar de ruimte, zoals navigatiesatellieten voor het Ministerie van Defensie, en vorig jaar de MAVEN-missie naar Mars.
      De Atlas V maakt echter gebruik van de RD-180-stuwmotor, die door het Russische NPO Energomesh wordt gebouwd. Bij een (militair) handelsverbod kunnen er problemen ontstaan bij de productie van de Atlas.

En dan is er nog de Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences, dat ook de vrachtcapsule Cygnus heeft gebouwd. De eerste trap van de Antares wordt voor een groot deel gebouwd door het Oekraïense Yuzhnoye SDO.

Geen problemen

Toch zijn er voorlopig nog geen problemen in de sector te vinden.

      “Alles is op dit moment normaal in onze relatie met Rusland. Iedere missie gaat nog steeds volgens schema. Veel mensen vergeten voor het gemak dat we het ISS al 13 jaar onafgebroken hebben bezocht en dat het al door meerdere internationale crises is geweest.”
      – NASA-directeur Charles Bolden, tijdens een congres woensdag.

Daarnaast moet ook bedacht worden dat Rusland net zo afhankelijk is van Amerika’s geld om het Station operationeel te houden. Een goede samenwerking komt dus van 2 kanten, en de landen kunnen het zich allebei niet veroorloven om in een patstelling te komen.

Proton

Ook het gebruik van de Russische Proton-M-raket komt niet in gevaar door de crisis. International Launch Services, of ILS, dat het exclusieve recht heeft op Proton-M-lanceringen, verwacht geen problemen.

      “Op dit moment voorzien we geen problemen met lanceringen. We verwachten niet dat de crisis een impact heeft op de raket-productie.”
      – Karen Monaghan, woordvoerster van ILS tegen The Moscow Times

Samenwerking

De ruimtevaartsector is er één die van internationale samenwerking aan elkaar hangt. Juist buiten de aarde moeten landen samenwerken om iets te kunnen bereiken, en daarom is een goede samenwerking op dat gebied zo belangrijk. Al sinds het Russische ruimtestation Mir en met de bouw van het ISS hebben de Amerikanen en Russen op ruimtevaartgebied zo’n goede verstandshouding, dat die boven diplomatieke rellen uit is gestegen. Daarom hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat de ruimtevaart zal lijden onder een internationale crisis. Dat gezegd hebbende zal een vredesakkoord wel goed zijn tegen de spanning…

Tags : , , , , , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.