20140426-133303.jpg

Posted On April 26, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 9521 Views

Elon Musk (SpaceX) klaagt Amerika aan om monopolie

Elon Musk, de eindbaas van SpaceX, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse luchtmacht. Musk vindt dat het Ministerie van Defensie zijn monopoliepositie op lanceringen misbruikt. Bovendien denkt de multimiljardair dat hij Amerika 1 miljard dollar op jaarbasis kan besparen door aanzienlijk goedkopere lanceringen aan te bieden.

Dat maakte Musk gisteren bekend tijdens een persconferentie. Hij kan het niet verkroppen dat het Amerikaanse leger voor lanceringen alleen gebruik maakt van haar ‘eigen’ bedrijf, United Launch Alliance. Dat is een samenwerkingsverband tussen Boeing en Lockheed Martin, dat met de Atlas V en de Delta 4-raket het alleenrecht heeft om militaire satellieten te lanceren.

Monopolie

Dat kost Defensie per lancering zo’n 226 miljoen dollar. SpaceX biedt echter lanceringen aan voor 56 miljoen dollar per lancering en is daarmee significant goedkoper. Maar vanwege contracten en prijsafspraken blijft het leger ULA gebruiken, en daar wil Musk een stokje voor steken.

      “Als SpaceX goed genoeg is om vracht naar het International Space Station te lanceren, waarom zou het dan niet ook GPS-satellieten de ruimte in kunnen sturen?”

Goedkope optie

Musk begint daarom een rechtszaak, waarmee hij hoopt dat een rechter het monopolie van ULA verbiedt. SpaceX moet een eerlijke kans krijgen om te bieden op lanceringen. Daarbij gaat Musk er vanuit dat de in geldnood verkerende Amerikaanse overheid kiest voor de goedkoopste optie.

Besparen

Het is een win-win-situatie voor beide partijen, denkt Musk. Niet alleen is een overheidscontract veel geld waard voor SpaceX, maar als prijsvechter kan het bedrijf de overheid ook flink meer geld besparen.

Lanceringen worden in de toekomst mogelijk nog veel goedkoper voor SpaceX, want het bedrijf is bezig een herbruikbare raket te maken, die de kosten per lancering met wel 75% kan verminderen.

Tags : , , , , , ,

About