Expeditie_39

Posted On November 7, 2013 By In Ruimtevaart And 6987 Views

UPDATE: Astronauten brengen Olympische fakkel naar ISS

Expeditie_39

De huidige crew in het International Space Station krijgt vandaag versterking van drie nieuwe astronauten. Expeditie 39 wordt morgenvroeg gelanceerd vanuit Baikonour. De missie is heel speciaal: de 3 nieuwe astronauten nemen de Olympische Vlam mee de ruimte in, en het is slechts de tweede keer dat 9 astronauten tegelijk het ISS bemannen.

UPDATE: De crew is succesvol gelanceerd, en zal over 6 uur (na 4 orbits) aankoppelen aan het ISS. Ook die aankoppeling is hieronder live te volgen.

De 3 nieuwe kosmonauten zijn Rick Mastracchio (van NASA), Koichi Wakata (van JAXA) en Soyuz-commandant Mikhail Tyurin (Roscosmos). Ze zullen voor een half jaar in het ISS verblijven.

Olympische fakkel
De crew neemt een bijzondere lading mee naar boven: de Olympische Vlam. De fakkel, die ook al de hele wereld rondreist, gaat mee de ruimte in ter ere van de komende Olympische Spelen in Sochi, Rusland.

Fakkel gaat mee met ruimtewandeling
Aanstaande zaterdag zullen de Russische kosmonauten Oleg Kotov en Sergei Ryazanskiy (ook aan boord van het ISS) de fakkel mee naar buiten nemen tijdens een ruimtewandeling. De vlam zal dan uiteraard niet ontstoken zijn, maar Kotov zei eerder dat de kosmonauten foto’s en video’s van de Olympische fakkel willen maken. “Het liefst als het Space Station over de Olympische stad Sochi heen vliegt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de Olympische vlam de ruimte in gaat. In 1996 vloog de fakkel ook al mee aan boord van de spaceshuttle Atlantis, ter ere van de Zomerspelen in Atlanta.
Dit is echter de eerste keer dat de vlam ook buiten het ruimteschip komt.

Wegens veiligheidsredenen wordt de fakkel niet aangestoken. Dat is een te groot gevaar voor de crew, zeggen de ruimteagentschappen NASA en Roscosmos. En uiteraard kan in de ruimte zelf geen vuur branden.

Drukke tijden in ISS
Het zijn drukke tijden in het ruimtestation. Vorige week vertrok het Europese vrachtschip ATV-4 richting aarde, en moest de huidige Soyuz-capsule naar een andere docking-poort worden gevlogen om plaats te maken voor de nieuwe crew.

De eerste en tegelijk laatste keer dat er 9 astronauten aan boord van het ISS waren, was in oktober 2009. Sinds de spaceshuttle met pensioen is, is dat niet meer voorgekomen.

Terugkeer huidige crew
De drukke bezetting is van korte duur. Aanstaande zondag komen Fyodor Yurchikhin, Luca Parmitano en Karen Nyberg weer terug op aarde. Ze hebben er dan een missie van 166 dagen op zitten. Vandaag hield het drietal al een test om de re-entry te oefenen.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.