20140721-201323-72803705.jpg

Posted On July 21, 2014 By In Ruimtevaart And 23368 Views

Ariane-lancering met ATV uitgesteld

De lancering van ESA’s Automated Transfer Vehicle (ATV) is “met een paar dagen” uitgesteld. Aanvankelijk zou de “George Lemaitre”, zoals het vrachtschip is gedoopt, vrijdag vertrekken richting het ISS, maar er moeten nog een aantal extra controles worden gedaan aan de Ariane 5-raket die de capsule omhoog zou brengen.

Europa’s eigen Ariane-raket is niet stuk, maar er moeten een flink aantal extra veiligheidscontroles worden gedaan om een succesvolle lancering te verzekeren.

Schone kleren

De ATV is de laatste van de 5 vrachtschepen die het Europese ruimteagentschap ESA naar het International Space Station stuurt. Het Automated Transfer Vehicle brengt 6,700 kilo vracht naar het ruimtestation, zoals kleding en voedsel voor de astronauten. Ook is 850 liter schoon water en 3 ton brandstof aan boord.

Vernoemd naar astronomen

De raket zou aanvankelijk vrijdag, 25 juli, lanceren vanaf ESA’s raketbasis in Kourou in Frans Guyana. De ATV is vernoemd naar de Belgische astronoom George Lemaitre, de grondlegger van Oerknal-theorie. Eerdere ATV’s werden ook al vernoemd naar astronomen of natuurkundigen, zoals de Albert Einstein.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe lanceerdatum is, maar volgens ESA moet dat “over een paar dagen” zijn.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.