yamal_401

Posted On December 15, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 2024 Views

400e Proton-lancering brengt Russisch werkpaard weer terug op schema

Een Proton-raket heeft vannacht een telecom-satelliet in een geosynchrone baan om de aarde gebracht. Het was een mijlpaalmissie, want het ging om de 400e Proton-lancering sinds de raket in 1965 in gebruik werd genomen.

De raket werd om 01.16 (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. De viertrapsraket bracht de Breeze M-upper stage en de satelliet 4 uur later in een geosynchrone baan van 90 graden oosterbreedte om de aarde.

Telecom

De Proton bracht de Yamal-401-satelliet in de lucht, een telecommunicatiesatelliet die is gebouwd door JSC ISS Reshetnev. De satelliet gaat televisiekanalen brengen naar een groot deel van Midden-Azië en Rusland.

Rehabilitatie

Het was de 400e lancering van een Proton-raket sinds het werkpaard van de Russische raketindustrie in 1965 in werking werd gebracht. Deze missie werd gecoordineerd door International Launch Services, dat de Proton liet bouwen door Gazprom Space Systems. Het was pas de 2e Proton-lancering in 2014. ILS had de lanceringen van Proton-raketten een tijdje op pauze gezet nadat één ervan vorig jaar explodeerde. ILS wilde eerst onderzoeken wat de oorzaak daarvan was voordat het het standaard Proton-lanceerschema weer opstart.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.