US astronaut and senator John Glenn waves as he le

Posted On December 8, 2016 By In Uncategorized And 2051 Views

Mercury-astronaut John Glenn (95) overleden

Mercury-astronaut John Glenn, de eerste Amerikaan in een baan om de aarde, is overleden. De ruimtepionier overleed vandaag in zijn huis in Ohio op 95-jarige leeftijd.

Dat meldt Glenns familie vandaag.

Glenn werd op 20 februari 1962 de eerste Amerikaan die in een baan om de aarde vloog. Hij was niet de eerste Amerikaan in de ruimte (Alan Shepard en Guss Grissom gingen hem voor), en ook niet de eerste persoon die een orbit maakte (dat was Gagarin), maar toch maakte Glenn met zijn vlucht furore. In de begindagen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma was zijn vlucht een belangrijke mijlpaal.

Glenns vlucht met de Mercury 7-capsule was niet zijn enige vlucht naar de ruimte, al vloog Glenn nooit op een Gemini- of Apollo-missie.

Na zijn eerste vluchten tijdens het Mercury-programma ging Glenn de politiek in. Hij was senator van Ohio van 1974 tot 1999, en probeerde in 1984 zelfs het presidentschap te winnen. Hij legde het daarin tijdens de Democratische verkiezing af tegen Walter Mondale.

Tijdens zijn tijd in de Senaat was Glenn een groot voorstander van NASA’s programma’s, en de ex-astronaut lobby’de hard voor meer budget. Vooral de Space Shuttles hadden Glenns voorkeur: Mede door zijn belangrijke mening konden de Shuttles nog jaren langer doorvliegen dan de politiek wilde, zeker na de Columbia-ramp in 2003.

Glenn was zelfs als senator nog niet klaar met zijn ruimtevaartcarriere. In 1998 vloog hij zijn laatste vlucht aan boord van de Space Shuttle Discovery. Hij was toen 77 jaar, en daarmee nog steeds de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Tijdens zijn vlucht stuurde hij een email naar president Bill Clinton, de eerste email die een Amerikaanse president ooit verzond.

John Glenn was altijd gezond, tot hij in 2014 een hartoperatie onderging. Het is niet bekend of de astronaut daaraan overleed.

Glenn was de laatste van de originele ‘Mercury 7’, de iconische groep van 7 astronauten die tijdens het Mercury-programma Amerika’s eerste voorzichtige stappen in de ruimte zette. De andere astronauten (Scott Carpenter, Gordon Cooper, Guss Grissom, Wally Shirra, Alan Shepard en Deke Slayton) zijn al eerder overleden.

John Glenn is 95 jaar geworden.

About

Comments are closed.