20140225-195711.jpg

Posted On February 25, 2014 By In Uncategorized And 4318 Views

Maastrichtse oogchirurgen gebruiken telescoop-mechanisme voor operaties

Oogchirurgen van de Universitaire Oogkliniek in Maastricht maken gebruik van technieken uit de ruimtevaart om betere oogoperaties uit te voeren. Ze gebruiken een stabilisator die ook in telescopen zit om tijdens operaties hun microscopen stil te houden.

Bij oogoperaties maken chirurgen gebruik van een microscoop die van het plafond hangt om op afstand handelingen uit te voeren. Dat komt erg nauw, want soms moet er gesneden worden in het hoornvlies dat slechts een tiende millimeter dik is. Iedere beweging van de microscoop is dan potentieel gevaarlijk, en als patiënten niet behandeld worden bestaat een kans dat zij blind raken.

De artsen schatten dat 1 op de 5 operaties niet mogelijk is vanwege de wiebelende microscoop. Het ziekenhuis haalde eerder al een drempel buiten het gebouw weg, omdat bussen die daar overheen reden het gebouw een piepklein beetje lieten trillen. Maar dat hielp niet genoeg, omdat ook de wind het gebouw liet bewegen.

Ruimtevaarttechnologie

Daarom hebben de chirurgen gekeken naar de ruimtevaart, en kwamen ze terecht bij een experimentele technologie die in de Darwin-telescoop moet worden gebruikt. Darwin is een ruimte-observatorium dat ESA ooit overwoog te lanceren, maar die plannen staan inmiddels in de ijskast. 

‘Hummingbird’

Darwin zou gebruik gaan maken van een soort gyroscoop, een mechanisme dat de telescoop recht op één punt gefocust kon houden. Dat mechanisme heet de ‘Hummingbird’, ofwel ‘kolibrie’, vernoemd naar het kleine vogeltje dat zichzelf ook stil in de lucht kan houden.

Vibraties tegengaan

Het ‘Hummingbird’-mechanisme wordt nu gebruikt om de microscoop recht te houden. Dat gebeurt door het tegensturen van de kleine vibraties die het ziekenhuisgebouw doormaakt. De doktoren zijn in ieder geval enthousiast. 

      “‘Hummingbird’ heeft ons leven en ons werk veranderd. Onze patiënten kunnen zich nu compleet veilig voelen tijdens deze operatie.”
      – Professor Carroll Webers

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.