Posted On January 27, 2015 By In Uncategorized And 1548 Views

Belgisch bedrijf wil reclameborden de ruimte in sturen

Een Belgisch bedrijfje heeft het voor elkaar gekregen om de laatste niet-commerciele plek in het heelal toch te gaan voorzien van reclame. SpaceBillboard wil een satelliet naar de ruimte sturen die niets anders doet dan reclame maken voor bedrijven en producten.

SpaceBillboard is een startup die bestaat uit onderzoekers van de Universiteit van Leuven, en steunt bovendien een hoop innovatieve ruimte-onderzoeken. Nu heeft het bedrijf het plan opgevat om in 2016 een cube-sat te lanceren waarop bedrijven reclameruimte kunnen inkopen.

Website

Niet dat je daar veel aan hebt – een cube-sat is zo groot als een melkpak en vliegt op een goede 500 kilometer hoogte buiten de dampkring. Bedrijven kunnen daarop een boodschap plaatsen voor 2,500 euro, niet heel veel minder dan je voor een reclamebord langs de gemiddelde snelweg betaalt. De beelden zijn daarentegen wel te bekijken op de website van SpaceBillboard.

Tekenend

Het lijkt dan ook vooral een ludiek maar onpraktisch idee, maar SpaceBillboard is wel een nieuw teken aan de wand dat commercie geen vies woord meer is in de ruimtevaart. 

Brazilië

SpaceBillboard zegt dat het in 2016 de cube-sat wil lanceren ‘vanuit Brazilië’. Er zou dat jaar maar één lancering vanuit dat land zijn; die van de Cyclone-4 vanuit Alcantara. Van dat programma hebben we echter nog maar heel weinig gehoord en zoals het er nu uitziet vertrekt die raket uberhaupt niet meer.

Het is echter nog steeds mogelijk dat SpaceBillboard alsnog de satelliet lanceert, maar vanaf een andere locatie. Cube-sats kunnen makkelijk met andere lanceringen mee – cube-sats worden vaak in enkele tientallen gelanceerd. 

About

Comments are closed.