dark-side

Posted On June 10, 2014 By In Astronomie, Uncategorized And 11102 Views

Astronomen lossen raadsel over ‘dark side of the moon’ na 55 jaar op

Astronomen denken eindelijk antwoord te hebben gevonden op de vraag waar het ‘mannetje op de maan’ vandaag komt. Een nieuwe studie heeft ontdekt waarom de zichtbare kant van de maan wel over de grote kraters bezit die we nu kunnen zien, en de achterkant van de maan niet.

De ‘zeeën’, zoals de met het blote oog zichtbare donkere plekken op de maan ook wel worden genoemd, ontstonden toen miljoenen meteorieten insloegen op de maan tijdens de vorming daarvan.

Vorming van de maan

We weten inmiddels dat de maan ontstond toen een object ter grootte van Mars insloeg op de aarde, zo’n 4,7 miljard jaar geleden. Het gesteente dat losraakte van beide hemellichamen verzamelde zich in de loop der (miljoenen) jaren en vormde uiteindelijk de aardes natuurlijke satelliet.

Raadsel

Maar het waren de gebeurtenissen die daarop volgden die de maan de vorm gaven zoals we die nu kennen. Want waarom heeft alleen de zichtbare kant van de maan de zeeën die we nu zien, en niet de achterkant? Daarover staan astronomen al sinds 1959 voor een raadsel, sinds de Russische Luna 3-sonde voor het eerst scherpe foto’s maakte van de tot dan toe onbekende achterkant van de maan.

Temperatuur

Het nieuwe onderzoek wijst uit dat het de temperatuur van de maan en aarde was die de vormen deed ontstaan. Na de botsing met het Mars-achtige object was de aarde miljoenen jaren gloeiend heet. Die straling zorgde ervoor dat ook de maan, die getijdelijk vaststaat, aan de voorkant warm bleef.

Daardoor bleef de maankorst aan de voorkant vele malen langer vloeibaar en veranderend dan aan de achterkant. Daar koelde het snel af, waardoor het oppervlak een volledig andere samenstelling kreeg.

Apollo-missies

De astronomen vonden het antwoord door de bestudering van maanstenen die tijdens de Apollo-missies werden meegenomen naar aarde. Daaruit konden zij de vulkanische en geologische samenstelling van de maankorst in kaart brengen.

De zwarte vlekken op de maan die met het blote oog zichtbaar zijn heten ook wel de ‘zeeën’. Het zijn de plekken waar de Apollo-missies landden, zoals de Mares Tranquilus, ofwel de Zee van Rust.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.