IMG_0549.JPG

Posted On January 10, 2015 By In Ruimtevaart And 1984 Views

Zee-landing SpaceX mislukt

Het is SpaceX niet gelukt om zijn gelanceerde Falcon-raket heelhuids terug te krijgen naar aarde. De Falcon 9 lanceerde zaterdagochtend (Nederlandse tijd) en bracht een Dragon-vrachtschip succesvol naar het ISS. Het tweede doel van de missie, om de raket te laten landen op een platform in de zee, werd niet gehaald. De raket stortte neer en werd vernietigd.

Het belangrijkste doel van de missie was om het vrachtschip naar het ISS te sturen, en dat deel van de missie was meteen succesvol. De raket plaatste de capsule na 10 minuten in een baan om de aarde, op weg naar het internationale ruimtestation. 

Gecontroleerde landing

Het andere doel vn de lancering had niet de prioriteit van SpaceX, maar was zonder twijfel het interessantst. De eerste trap van de raket moest gecontroleerd landen op een drijvend platform in de oceaan – in tegenstelling tot andere lanceringen, waarbij de eerste trap in de oceaan stort. Door dat te proberen, hoopt SpaceX straks herbruikbare raketten te maken, die de kosten van lanceringen significant omlaag kunnen brengen.

Crash

Het is echter niet gelukt om de raket heelhuids te laten landen. Het doel (het drijvende platform) werd wel bereikt, maar met een veel te hoge snelheid. Daardoor crashte de raket en raakte de boot beschadigd. Die is wel te repareren, zegt SpaceX-baas Elon Musk.

Brandstoftekort

Volgens Musk kwamen een aantal staartvinnen van de raket zonder brandstof te zitten. Die staartvinnen zijn nodig voor het bijsturen van de raket. Tijdens een volgende poging stopt het bedrijf ruim de helft extra brandstof in die staartvinnen.

Volgende poging

SpaceX wil niet kwijt tijdens welke lancering het bedrijf opnieuw een landingspoging onderneemt. De eerstvolgende SpaceX-lancering vindt plaats op 29 januari. Dan stuurt het bedrijf het Deep Space Climate Observatory omhoog voor NASA.

De lancering stond al maanden op de planning, maar SpaceX bleef die maar uitstellen door allerlei problemen. De laatste daarvan werd 6 januari ontdekt, zo’n 90 seconden voordat de raket aanvankelijk de ruimte in moest vliegen. Door een lek in één van de kabels werd de lancering uitgesteld tot zaterdagochtend.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.