change_probe

Posted On January 6, 2015 By In Ruimtevaart And 1708 Views

China stuurt Chang’e-sonde terug naar maan

China heeft een nieuwe bestemming gevonden voor zijn maan-sonde Chang’e 5: Die gaat nog een keer terug naar de maan.

China lanceerde de Chang’e 5-T1-missie in oktober. De sonde vloog een paar rondes om de maan en kwam vervolgens weer terug naar aarde. Het doel van de missie was om het re-entry- en het landingssysteem voor een toekomstige maanmissie te testen. China wil over een paar jaar namelijk een missie naar de maan sturen die monsters verzamelt én weer terug brengt naar aarde.

Lagranga-2
De missie was een succes, want de capsule landde netjes in de Chinese zee. De service module bleef echter in de ruimte achter. Aanvankelijk wilde China de sonde parkeren op Lagrange-punt L2, maar het land heeft nu een betere bestemming gevonden voor de sonde. Nadat Chang’e  een paar orbits had gedraaid op L2, hebben de Chinezen hem teruggestuurd naar een baan rondom de maan. 

Onbekende missies

China wil verder niets kwijt over wat Chang’e daar precies gaat doen. Er wordt niets gezegd over mogelijke experimenten die Chang’e nog kan uitvoeren of wat de staat van de sonde is. 

Opstapje naar bemande missie

De Chang’e-missies zijn opstapjes naar een bemande Chinese maanlanding. Het land wil omstreeks 2020 twee taikonauten op de maan zetten, maar daarvoor moet het eerst de nodige kennis opdoen. Die kennis wordt opgedaan met eerdere missies, zoals het landen van een rover in december 2013. 

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.