20131206-151832.jpg

Posted On December 6, 2013 By In Astronomie And 4725 Views

Hubble vindt water op planeten

20131206-151832.jpg

Voor het eerst is bewijs gevonden van water op buitenaardse planeten. De Hubble-telescoop traceerde sporen van waterdamp in enkele enorme gasplaneten, ver buiten ons zonnestelsel. De vondst is een grote mijlpaal in onze kennis over exoplaneten.

De telescoop vond de waterdamp op enkele grote gasreuzen, ter grootte van Jupiter. Er is daar geen leven mogelijk, maar toch is de vondst van water belangrijk, zeggen de onderzoekers.

     “We zijn ervan overtuigd dat we nu weten hoe we water moeten traceren op meerdere planeten. Wat we nu ontdekt hebben, kunnen we in de toekomst gebruiken om het waterniveau op verschillende exoplaneten te vergelijken. We kunnen dus onderzoeken wat het verschil is tussen hete en koude planeten, het verschil in grootte… Dit is een erg spannende vondst!”
     Avi Mandell, onderzoeker van NASA Goddard Flight Center

Geen leven gevonden
Er is geen leven mogelijk op de exoplaneten. Daarvoor zijn ze te groot (zo groot als Jupiter), en zijn de gasreuzen veel te heet. Hubble vond dan ook waterdamp, maar de temperaturen zorgen ervoor dat vloeibaar water er niet kan bestaan.

Toch is de vondst belangrijk, omdat onderzoekers hierdoor voor het eerst tastbaar bewijs hebben dat water in ieder geval bestaat op exoplaneten.

Hubble gaat door
Wetenschappers gebruikten Hubbles ‘Wide Field Camera 3’ om de lichtabsorptie van de atmosfeer te meten. De observaties werden gedaan in ieder lichtspectrum. Daarin zagen de onderzoekers de sporen van water. 

De onderzoekers wijzen ook op het feit dat de Hubble-telescoop nog steeds actief werkt. De telescoop wordt in 2017 vervangen door de James Webbtelescoop, waardoor veel mensen denken dat de Hubble aan het eind van zijn leven is.

About

One Response

  1. Thank you a lot for providing individuals with remarkably superb possiblity to read in detail from here. It’s usually very beneficial plus packed with fun for me and my office colleagues to visit your website at minimum thrice per week to read through the newest stuff you have. And lastly, I am at all times impressed with your good knowledge you give. Some two ideas in this posting are essentially the most suitable I’ve ever had.

Leave a Reply

Your email address will not be published.