Voyager1

Posted On September 13, 2013 By In Ruimtevaart And 5917 Views

Voyager 1 verlaat zonnestelsel wel/niet/wel/niet

Voyager1

Voyager 1 heeft na een reis van 36 jaar eindelijk de interstellaire ruimte bereikt. Het is niet de eerste keer dat NASA dat claimt, maar nu lijkt de ruimtevaartorganisatie toch wel zeker van haar zaak te zijn. Dat betekent overigens niet dat Voyager ook het zonnestelsel heeft verlaten.

Voyager 1 is daarmee echter wel het verst van de aarde verwijderde voorwerp, en tevens het enige voorwerp dat ooit de interstellaire ruimte heeft bereikt. Voyagers instrumenten sturen nog dagelijks data naar de aarde die voor wetenschappers erg waardevol zijn.

Voyager 1 heeft het afgelopen jaar al voor veel discussie gezorgd. Keer op keer werd geconstateerd dat de ruimtesonde dan nu eindelijk buiten het zonnestelsel zou zijn, maar dat klopt niet helemaal. Voyager is niet buiten ons zonnestelsel geraakt, maar bevindt zich wel in interstellaire ruimte/

Een van de redenen voor al die discussie, is dat de grens van ons zonnestelsel niet helemaal te definieren is. In principe is alles wat door de zwaartekracht van onze zon wordt beinvloed ‘het zonnestelsel’.
Voyager heeft echter wel een enorme verhoging gemeten van het aantal plasmadeeltjes dat van de zon af komt. Daardoor konden wetenschappers concluderen dat toch de interstellaire ruimte was bereikt.

De wetenschappers hebben zelfs weten te bepalen wannéér Voyager die ruimte bereikte: dat was rond 25 augustus vorig jaar. Rond die tijd ontstond een grote zonnevlam, wiens plasmastraling Voyager nu pas heeft bereikt. Door die straling te vergelijken met de straling die Voyager altijd al mat, kon die conclusie worden getrokken.

“Dat het zo lang heeft geduurd voordat we deze ontdekking bekend maakten, komt omdat we ons team het zeker wilde weten. We hebben immers te maken met één van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van ontdekkingen” – Ed Stone, chief mission scientist van het Voyager-team tijdens een persconferentie.

De ontdekking werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie van Ed Stone, mission director van de Voyager-missies. De persconferentie is hieronder te zien

Voyager 1 werd gelanceerd op 5 september 1977, samen met zijn broertje Voyager 2. De twee sondes werden aanvankelijk gelanceerd om Jupiter en Saturnus te onderzoeken. Nadat die missie meer dan succesvol bleek (er werden bijvoorbeeld actieve vulkanen gevonden op Io) werd besloten de sondes verder richting interstellaire ruimte te sturen. Voyager 2 bezocht onder andere nog de planeten Neptunes en Uranus, terwijl Voyager 1 naar de uiterste regionen van ons zonnestelsel vloog. Momenteel zijn de sondes zo’n 34 lichturen van ons verwijderd, ofwel 125 keer de afstand van de aarde naar de zon

Dit is nog lang niet het einde van Voyagers reis, maar het zal nog wel even duren voordat de sonde weer eens op een noemenswaardige plek komt – over 40,000 jaar komt hij aan bij de ster Gliese 445. Of we daar iets van merken lijkt onwaarschijnlijk. Bovendoen kan Voyage nog maar een paar jaar informatie blijven doorsturen. Rond 2020 moeten de instrumenten van het apparaat uit om de batterijen te sparen.

Tags :

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.