IMG_0325.JPG

Posted On November 24, 2014 By In Ruimtevaart And 1866 Views

Volgende Falcon 9 krijgt ‘X-wings’

Elon Musk, de grote baas van SpaceX, heeft meer details gegeven over het plan om een Falcon 9-raket veilig op het water te laten landen. Het bedrijf gaat grote X-vleugels op de zijkant van de raket zetten, zodat het gevaarte gecontroleerd kan landen.

Dat is een flinke verbetering van de vorige Falcon 9. Die kon ook al met behulp van van de herstartbare motoren gecontroleerd landen, maar daarbij was het niet mogelijk om de raket nog in de lucht te navigeren. Dat kan de nieuwe Falcon wel.

Tweets

Musk gaf meer details over het geniaal gestoorde plan op Twitter, waar hij in discussie ging over de constructie met John Carmack, de oprichter van Armadillo Aerospace. 

Nauwkeurige besturings

De ‘vinnen’ die SpaceX nu aan de zijkant van de Falcon-raket monteert, kunnen los van elkaar worden bestuurd. Daarmee kan de hoogte, de richting en de snelheid van de raket nauwkeurig worden gecontroleerd. Bovendien zijn de vinnen in te klappen tijdens de lancering, waardoor ze geen extra rem op de lanceersnelheid zetten.

Goedkoper

SpaceX wil tijdens lanceringen de eerste trap van zijn Falcon 9-raketten weer heelhuids terugbrengen naar aarde. Nu worden die trappen nog onceremonieel in de oceaan gedumpt, waardoor lanceringen een duur geintje blijven. Als SpaceX een trap weer in één stuk terug op aarde kan krijgen, kan dat de kosten van een lancering verminderen van 35 miljoen euro naar hooguit 5.

Drijvend platform

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft SpaceX ook een eigen drijvend landingsplatform gebouwd. Dat kan zelfs in de zwaarste stormen nog stabiel varen op de plek waar de raket moet landen.

Gestaag succes

SpaceX’ plannen voor een herbruikbare raket lopen langzaam maar gestaag. Het bedrijf begon zijn experimenten met de Grasshopper, een experimentele raket die verticaal kon landen. Die techniek werd uiteindelijk geïmplementeerd in de Falcon 9, het werkpaard van het Amerikaanse bedrijf. De testen daarmee waren geen onverdeeld succes: een aantal maanden geleden ontplofte zo’n Falcon al tijdens een routinetest. Toch zijn er wel mijlpalen behaald: Eén van de raketten wist bij terugkomst heel even verticaal te landen op het water, voordat hij door een storm op zee alsnog omviel en werd verzwolgen door de woelende baren. 

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.