cygnus-launch-antares-explosion

Posted On November 26, 2014 By In Ruimtevaart And 1558 Views

Orbital krijgt geld voor ontplofte raket

Orbital Sciences krijgt toch gewoon geld voor de mislukte lancering van 28 oktober. Daarbij explodeerde een Antares-raket, die een Cygnus-vrachtcapsule naar het ISS zou brengen. Een deel daarvan komt van de verzekering, maar NASA betaalt zelf ook een deel van de kosten.

Dat zei het bedrijf vandaag tijdens een persconferentie.

Contract

Orbital heeft een contract met NASA voor het vervoeren van vracht naar het internationale ruimtestation. Daarmee is 1,2 miljard dollar gemoeid, voor een totaal van 8 lanceringen.

NASA betaalt Orbital echter niet alles in één keer. Het Commercial Resupply Service-contract is zo opgebouwd dat NASA Orbital in 2 etappes betaalt.

Opgestegen. Soort van

De eerste betaling krijgt Orbital wanneer er “ontsteking van de motoren” is en de raket opstijgt. Dat gebeurde bij de mislukte lancering ook – de Antares-raket ontplofte pas enkele seconden nádat hij was opgestegen. Daarmee is, volgens de contractuele voorwaarden, het eerste deel van de missie ‘geslaagd’. Dat de raket daarna in een miljoen stukken uit elkaar knalde en de peperdure vracht volledig vernietigde, staat daar los van.

Vracht leveren

De rest van het afgesproken bedrag wordt namelijk pas uitbetaald als de vracht veilig en wel bij het ISS is aangekomen. En als er iets duidelijk mag zijn, is het dat dat in dit geval niet is gebeurd.

Verzekering

Dat laatste bedrag komt neer op 48 miljoen euro per lancering – zo’n 35 miljoen euro. Voor dat bedrag was Orbital netjes verzekerd, dus krijgt het dat keurig op zijn rekening gestort, zegt het bedrijf en zijn overnamepartner Alliant Techsystems. Je zou bijna denken dat ze wisten van de zwakke Russische motoren…

Minder lanceringen

Het is niet bekend wat het bedrag is dat Orbital krijgt voor het eerste ‘volbrachte’ deel van de missie. Wel zegt het bedrijf dat het in plaats van 8 lanceringen er nu nog maar 7 zal volbrengen. Zo bespaart het bedrijf geld, dat wordt gestoken in het ontwikkelen van nieuwe raketmotoren.

Catastrofe

De Antares-raket van Orbital explodeerde 28 oktober vlak na de lancering. Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang, maar de eerste bevindingen wijzen erop dat de explosie werd veroorzaakt door defecte motoren. Critici waarschuwden al langer voor de motoren die Orbital in de Antares gebruikt; dat zijn namelijk motoren die in de jaren 60 door de Sovjet-Unie zijn gebouwd.

About

Comments are closed.