image

Posted On October 13, 2014 By In Ruimtevaart And 1754 Views

Ultrageheime spaceshuttlekloon komt terug naar aarde

Het ultrageheime ruimtevliegtuig X-37B van de Amerikaanse luchtmacht keert deze week terug naar aarde. Het mysterieuze vliegende voertuig heeft dan meer dan 670 dagen om de aarde gecirkeld, terwijl vrijwel niemand weet waarom.

Over de X-37B is nagenoeg niets bekend, behalve dat het gaat om een staatsgeheim project van de Amerikaanse Air Force. De X-37B is een ruimtevliegtuig dat wat wegheeft van een mini-spaceshuttle, en is ontworpen om autonoom te kunnen landen.

Ultrageheim

Buiten de luchtmacht weet niemand precies wat de X-37B precies doet, maar wel is bekend dat het voertuig in december 2012 lanceerde en sindsdien proefrondjes heeft gevlogen om de aarde. Daarbij zijn waarschijnlijk testen uitgevoerd met het voertuig, om te kijken hoe het werkte in microzwaartekracht.

Geheime missies

De verwachting is dat de X-38B zelf vrachten van en naar de ruimte kan brengen waarvan andere partijen niet willen dat ze bekend worden. Je kunt daarbij denken aan spionagesatellieten waaraan de luchtmacht geen ruchtbaarheid aan wil geven. De X-37B kan zichzelf operationeel houden met een eigen zonnepaneel voor energie.

Vandenberg

Persberichten van de luchtmachtbasis Vandenberg melden dat het ruimteproject deze week, waarschijnlijk dinsdag al, terugkeert naar aarde. Daarvoor staan teams klaar om de landing te monitoren, al moet de X-37B uit zichzelf kunnen landen. 

Boeing

De X-37B wordt gebouwd door de net zo geheime afdeling Phantom Works van Boeing. Tot nu toe landden eerdere testvluchten van de X-37B allemaal op Vandenberg, maar dat kan in de toekomst veranderen. Boeing gaat namelijk de spaceshuttlehangar bij Cape Canaveral aanpassen om in de toekomst “andere projecten” uit te voeren – het ruimtevliegtuigje is daar hoogstwaarschijnlijk één van. 

Tags : , ,

About

Comments are closed.