Stephen_Hawking_eindbaas

Posted On January 26, 2014 By In Astronomie And 7447 Views

Stephen Hawking: “Zwarte gaten bestaan niet”

Professor Stephen Hawking heeft voor flink wat rumoer gezorgd door in een paper te stellen dat zwarte gaten helemaal niet bestaan. Dat is frappant, zeker omdat Hawking zelf een van de grondleggers is van de moderne theorieën over zwarte gaten.

Nou zegt Hawking niet precies dat een zwart gat uberhaupt niet bestaat, maar volgens de professor moeten we het complete zwarte-gatenmodel her-denken. Hawking zette zijn paper vandaag zelf online.

Wat is een zwart gat eigenlijk?
Een zwart gat is een object (een ingeklapte ster) dat zo zwaar is dat niets aan zijn zwaartekracht kan ontsnappen, zelfs licht niet. Ieder zwart gat heeft een zogenaamde waarnemingshorizon, de grens waarachter niets kan ontsnappen. Althans, dat dachten we. Volgens Hawking bestaat die waarnemingshorizon eigenlijk helemaal niet. In plaats daarvan vermoedt de fysicus het bestaan van een zogenaamde schijnbare horizon (de ‘apparent horizon’). Die zou materie en energie opvangen, om het daarna weer los te laten in de ruimte.

      “Je kunt niet om het bestaan van een zwart gat heen, niet in de klassieke zin van het woord. Maar kwantumtheorie maakt het wel mogelijk dat energie en informatie ook weer kunnen ontsnappen uit een zwart gat. We moeten het hele model van zwarte gaten opnieuw inrichten.”
      – Hawking, in het wetenschappelijke blad ‘Nature’

Paradoxale theorieën
Hawking refereert naar een paradox die theoretische fysica en kwantumtheoretici al jaren bezig houdt. Vroeger dacht men dat wanneer iemand in een zwart gat zou vallen (theoretisch dan), hij door de waarnemingshorizon zou gaan en dan geleidelijk aan naar binnen zou worden getrokken – en ondertussen uitgerekt zou worden als een sliert spaghetti. Maar een natuurkundige, Joseph Polchinski, bedacht dat de wetten van de kwantummechanica dat helemaal zouden veranderen. Volgens die theorie zou er een zwaar energieveld ontstaan dat de persoon zou verbranden. Dat klinkt niet alleen luguber, maar het zou vooral betekenen dat Einsteins relativiteitstheorie niet zou kloppen. Wetenschappers noemen het de ‘blackhole firewall paradox’, en het houdt hen al jaren bezig.

“Zwarte gaten bestaan niet”
Hawking stelt nu een derde theorie voor, en dat is dat de hele waarnemingshorizon dus niet bestaat. In plaats daarvan zou materie weer opnieuw het heelal in worden geslingerd, na een tijdje “opgeslagen” te zijn in het zwarte gat. Technisch gezien zou dat dus betekenen dat zwarte gaten zoals we die nu kennen (namelijk objecten waar niets aan ontsnapt) niet zouden bestaan.

Of Hawkings theorie steekhoudend is, moet nog blijken. Er is bijvoorbeeld nog niet eens een peer review over het paper gegaan, en veel astronomen lijken nu al skeptisch op de aannames. Er zullen nog heel wat hersenen gekraakt moeten worden voor Hawkings theorie blijkt te kloppen.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.