Tesla_Roadster

Posted On February 6, 2018 By In Ruimtevaart And 2455 Views

SpaceX’ Tesla-stunt is fout en ondermijnt belangrijke discussie

SpaceX lanceert vanavond de Falcon Heavy. Als die lancering succesvol is is het niet alleen een vooruitgang in rakettechnologie, maar vliegt er ook een rode auto door het zonnestelsel. Dat laatste is een vulgaire publiciteitsstunt die niet alleen niets toevoegt, maar die een belangrijk vraagstuk ondermijnt.

De payload van de Falcon Heavy die vanavond wordt gelanceerd is de cherry-rode Roadster van SpaceX- en Tesla-oprichter Elon Musk, met aan boord een crash test dummy. Er worden 3 camera’s op de Roadster gemonteerd, wat ongetwijfeld voor spectaculaire beelden gaat zorgen.

Maar hoe spectaculair dat ook mag zijn, het willekeurig lanceren van zinloze ladingen schept een gevaarlijk precedent.

Legaal

Laten we één ding voorop stellen: ja, wat Musk doet mag gewoon. Je mag met de juiste FAA-licentie (en die heeft SpaceX (PDF) een willekeurig voorwerp de ruimte in brengen als privépersoon.

En de payload doet ook niets af aan de geweldige ontwikkelingen van SpaceX. Het is schitterend een privaat bedrijf te zien dat eigenhandig de complete lanceerindustrie op z’n kop zet, dat sneller innoveert dan welk ruimteagentschap dan ook, en dat bovendien zorgt voor een opleving in enthousiasme voor ruimtevaart.

Maar toch. Die Tesla. Die zit me niet lekker.

Geen schade, wel fout

Sowieso voegt die niets toe aan de lancering. Die kan ook zonder lading ook wel doorgaan. Van de andere kant is het ook niet echt schadelijk. De Roadster crasht niet op Mars, zit geen satelliet in de weg, en levert voor niets of niemand gevaar op.

Het scenario dat ‘aliens die auto over een miljoen jaar ontdekken’ is lachwekkend ondenkbaar, en zou eigenlijk geen probleem moeten zijn. Waarom voelt het dan wel zo?

Moeilijke discussie

Onder wetenschappers van SETI (‘Search for Extra Terrestrial Intelligence’) heerst al jaren discussie over een significant onderwerp: Hoe presenteren we ons als mensheid aan het heelal? De meest bekende persoon achter SETI, Carl Sagan, was van mening dat we alleen naar aliens zouden moeten luisteren, en niet actief in het luchtledige gaan schreeuwen.

Immers, welke boodschap zou je in zo’n geval moeten sturen? Een simpel ‘Hallo’? Of een meer complexe boodschap, misschien iets over waar we ons bevinden?

Die discussie loopt tot op de dag van vandaag, zonder eenduidig antwoord. Inmiddels kun je zelfs zeggen dat het een belangrijk filosofisch vraagstuk is geworden.

Lees ook: ‘The difficult question of Earth’s first message to the universe’.

Voyager-sondes

De Tesla Roadster van Musk is uiteraard niet het enige voorwerp dat straks miljoenen jaren door de ruimte zweeft. De Voyager-sondes, nu al 37 jaar onderweg en zelfs al buiten het zonnestelsel, hebben de Golden Record aan boord. Op die gouden plaat staan geluiden die een ‘tijdcapsule voor aarde’ vormen, een collectie met geluiden die de mensheid samenvat.

Grondige afweging

Laten we even negeren dat aliens hoogstwaarschijnlijk geen platenspeler hebben om af te kunnen spelen – of dat de Voyager-sonde überhaupt niet door intelligent buitenaards leven wordt ontdekt. De symboliek van de sonde, en daarmee de plaat, is belangrijker. Daar is over nagedacht. Er is een goed afgewogen selectie gemaakt om te laten zien wie we zien, hoe divers de planeet is… Dat is een gewichtig vraagstuk wat je niet 1-2-3 kunt beantwoorden.

Hetzelfde geldt voor de Pioneer-sondes. Op de gouden plaat op het voertuig staat wie we zien en waar we ons bevinden in het zonnestelsel. Ook daar is heel veel discussie aan vooraf gegaan. Sterker nog, over details op de plaat loopt die discussie nog steeds, want de pijl die de derde planeet van de zon aanwijst is een inherent menselijk pictogram, en geen universeel symbool dat een alien zou herkennen.

Pioneer plaque

Het is niet belangrijk of eventueel intelligent leven die sondes, of de Tesla, straks tegenkomt. Dat is niet het punt. Waar het om gaat is de discussie over het onderwerp.

Waar vroeger groepen internationale wetenschappers nadachten over ons visitekaartje naar de ruimte negeert Musk die discussie.

100%, 0% meerwaarde

De Roadster de ruimte insturen heeft geen hoger doel dan PR, geen meerwaarde behalve misschien meer aandacht voor ruimtevaart – maar je kunt argumenteren dat ‘de sterkste raket ter wereld’ (die bovendien ook weer landt!) al genoeg aandacht zou krijgen.

Natuurlijk is er het argument dat SpaceX, Musk, en zeker deze stunt ruimtevaart weer cool maken. Dat moet je zeker niet ontkennen, maar had dat niet op een andere manier gekunnen? Een manier die respecteert dat het heelal misschien geen zandbak voor ieder individu moet zijn? Nu steeds meer private bedrijven in de ruimtevaart stappen moeten we niet alleen internationale regelgeving regelen, maar ook naar het grotere plaatje kijken.

Dit gaat over veel meer dan ruimtepuin, want de Roadster levert geen gevaar op voor satellieten.

Dit gaat ook over veel meer dan contact met aliens, want dat gaat niet gebeuren.

Dit gaat ook over veel meer dan aardse bacteriën op Mars, want daar stort de Roadster niet neer.

Lak aan discussie

Feitelijk is er niets schadelijk aan de stunt, maar de lancering van de auto ondermijnt het fundamentele vraagstuk over wie er spreekt voor de aarde.

Als daar op z’n minst een afweging in was gemaakt was dat nog tot daaraantoe geweest. Maar Elon Musk heeft zelf al laten blijken daar niet mee bezig te zijn geweest.

En dat maakt de lancering van een willekeurige auto niets meer dan een PR-stunt van een techmiljardair voor zijn eigen gewin en status.

Dát vind ik kwalijk.

About

Comments are closed.