20140314-205017.jpg

Posted On March 14, 2014 By In Ruimtevaart And 10298 Views

SpaceX stelt “besmette” lancering uit

SpaceX heeft de aankomende lancering richting het International Space Station met 2 weken uitgesteld. Een besmetting in een van de brandstoftanks houdt de Falcon 9-raket aan de grond.

De volgende poging tot een lancering staat pas gepland voor 30 maart. Dat daar zo’n uitzonderlijke lange tijd tussen zit heeft te maken met de nieuwe bemanning van het ruimtestation, die op 25 maart naar het station lanceert per Soyuz.

Besmetting

Het uitstellen komt door een besmetting die ontstond in de beschermende laag van de onderste brandstoftanks van de raket. Die besmetting kon mogelijk zorgen voor beschadiging van enkele wetenschappelijke instrumenten die met de Dragon-capsule omhoog gaan. 

Precisieapparatuur

SpaceX zelfontworpen vrachtcapsule neemt ruim 1,200 kilo aan vracht naar het ISS, waaronder zoals gewoonlijk vers voedsel en schone kleren. Bij de lading zit ook het ‘Optical Payload for Lascomm Science’-systeem, ofwel OPALS, en 4 HD-camera’s die op het station worden gemonteerd om beelden te maken van de aarde. Omdat die instrumenten zo’n precisie hebben, kan iedere besmetting mogelijk schade voor de apparatuur opleveren.

SpaceX meldde zelf dat de lancering aankomende zondag niet door zou gaan, maar het duurde lang voordat het bedrijf met details over de oorzaak kwam.

Herbruikbaar

Het Amerikaanse bedrijf zou aankomende zondag een bevoorradingsmissie naar het ISS sturen. Dat zou gebeuren met een Falcon 9-raket met een Dragon-capsule aan boord. De lancering is uniek – het bedrijf wil als eerste lancering ooit proberen de eerste trap van de raket te terug te brengen naar aarde om later opnieuw te gebruiken.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.