Posted On April 28, 2015 By In Uncategorized And 1952 Views

Russisch Progress-vrachtschip in problemen na Soyuz-lancering

Een Russisch Progress-vrachtschip is vanmiddag in de problemen gekomen na een lancering. Tijdens het ontkoppelen van de derde trap raakte het ruimteschip van koers, en het is maar de vraag of het nog bij het International Space Station kan aankoppelen.

Het Progress M27M-vrachtschip werd vanmorgen om 09.09 Nederlandse tijd gelanceerd vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan. Aanvankelijk leek de lancering succesvol, totdat bleek dat een belangrijke antenne van het voertuig niet werkte. Daardoor zou het vrachtschip meer orbits moeten maken om bij het ISS aan te komen.

Het vrachtschip zou daarmee niet na 6 uur, maar pas na 3 dagen kunnen aankoppelen aan het ruimtestation. 

Oncontroleerbaar

De problemen lijken echter erger dan dat. Mission control is nu de communicatie met het vrachtschip helemaal verloren, maar niet voordat een video werd ontvangen van de Progress. Daarin is te zien dat het voertuig rondtolt zonder controle. 

Afwachten

De Russische bestuurders in Moskou wachten tot de Progress over een aantal grondstations vliegt, zodat zij kunnen proberen opnieuw contact te leggen met het vrachtschip. Het lijkt er echter niet op dat dat nog mogelijk is.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat er gebeurt met het ruimteschip. Als Moskou nog contact kan leggen, zal het daarna kijken naar de mogelijkheden. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zal het vrachtschip terugvallen in de dampkring.

Vracht

Het vrachtschip heeft ruim 3,000 kilo vracht aan boord. Het gaat daarbij om kleding, voedsel, water en wetenschappelijke instrumenten voor de 6 astronauten aan boord van het ISS. 

De ruimtevaarders zijn niet in gevaar: Het ISS heeft altijd meer dan genoeg voorraad aan boord om minstens een half jaar zonder bevoorrading te kunnen leven.

About

Comments are closed.