Angara 5

Posted On December 23, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 1806 Views

Rusland lanceert eerste Angara-raket

Rusland heeft voor het eerst een succesvolle testvlucht uitgevoerd met een Angara 5-raket, de grootste Russische raket sinds het einde van de Koude Oorlog. Daarmee is de Russische ruimtevaart toe aan een nieuw hoofdstuk, dat draait om verdere en langere reizen.

De Angara is Ruslands zwaarste raket sinds de Energia, die de Russische spaceshuttle Buran eind jaren 80 lanceerde.

Dummy-lading

De raket steeg om 09.12 Nederlandse tijd op vanaf de noordelijke lanceerbasis Plesetsk. De raket bracht een dummy-lading naar een geostationaire baan van 35,100 kilometer hoogte. Rusland zegt zelf dat de raket de lading succesvol heeft afgeleverd, maar dat kan door gebrek aan telemetrie niet bevestigd worden.

Nieuw tijdperk

De Angara 5 luidt voor Rusland een nieuw tijdperk in. Het land wil graag autonomer worden van andere landen, zoals Oekraïne. Daar worden momenteel nog de motoren voor huidige Proton- en Soyuz-raketten gebouwd. Om minder afhankelijk te worden van Oekraïne, maakt de Angara gebruik van RD-191-motoren die door het Russische Krunichev.

Proton-vervanger

Vanaf 2020 moet de Angara de huidige Proton-raketten gaan vervangen – op dit moment nog het werkpaard van de Russische raketindustrie. Als de launcher helemaal operationeel is, kan Rusland ook langzaam stoppen met het leasen van het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan voor zijn lancering. In plaats daarvan wil het land gebruik maken van zijn eigen basis, Vostochny, in het oosten van het land. 

About

Comments are closed.