TESS

Posted On December 19, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 2094 Views

NASA kiest SpaceX voor TESS-lancering

NASA heeft SpaceX gekozen om de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) te lanceren. Die planetenjagende telescoop moet in 2017 aan boord van een Falcon 9 omhoog worden gebracht.

SpaceX werkt al wel samen met NASA om vrachten naar het ISS te brengen. Onder dat Commercial Resupply Service-programma stuurt SpaceX 12 Dragon-vrachtschepen naar het International Space Station. Ook gaat SpaceX een bemande versie van die Dragon-capsule maken voor het vervoeren van astronauten naar het ruimtestation.

Wetenschapssatellieten

Het is echter pas de tweede keer dat SpaceX is uitgekozen om een wetenschappelijke satelliet te lanceren. In 2012 werd het bedrijf uitgekozen om voor het National Oceanic and Atmospheric Agency de Jason 3-satelliet te lanceren. Die zou aanvankelijk deze maand moeten worden gelanceerd, maar de lancering is naar begin volgend jaar verplaatst.

Exoplanetenjager

Met het contract is zo’n 71 miljoen euro gemoeid. De TESS-satelliet moet aan boord van SpaceX’ Falcon 9 opstijgen vanaf Cape Canaveral in augustus 2017. Voor het geld moet mag SpaceX de lancering verzorgen, alswel de telemetrie en tracking-data van de missie verzorgen.

De TESS-satelliet is een telescoop die op zoek gaat naar exoplaneten. Die missie valt binnen NASA’s Explorer-programma.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.