Chris_Hadfield

Posted On October 9, 2013 By In Ruimtevaart And 1914 Views

Populaire astronaut wordt hoogleraar

Chris_Hadfield

De pas gepensioneerde astronaut Chris Hadfield krijgt een baan als hoogleraar aan de Universiteit van Waterloo (Canada). De populaire Canadees krijgt daar de leerstoel ‘Luchtvaart’, Hadfields oorspronkelijke beroep.

Officieel is Hadfield al aangenomen op de UWA, maar door zijn drukke schema zal hij pas rond de herfst van 2014 actief worden. Waarover de ex-commandant van het ISS precies les gaat geven, moet volgens de universiteit nog worden overlegd. Wel is bekend dat Hadfield zowel bachelor- als masterstudenten zal onderwijzen. Hadfield geeft op 3 december een eerste gastcollege.

Hadfield gaat werken voor de Faculteit der Wetenschappen, Milieu, en Toegepaste Medische Wetenschappen.

Eerste commandant ooit
Chris Hadfield werkte tot juni voor de Canadian Space Agency. In 1992 waren hij en 3 anderen de enigen uit 5,330 mogelijke kandidaten die als astronaut voor CSA gingen werken. Hadfield had daarvoor een carriere als CF-18-straaljagerpiloot.

Van 19 december 2012 tot 13 mei 2013 bevond Hadfield zich in het International Space Station. Toen de eerste crew afscheid nam in maart, werd Hadfield de eerste Canadese commandant van het ruimtestation. Hadfield vloog ook op twee spaceshuttlemissies – STS-74 en STS-100. Hij heeft 14 uur en 53 minuten aan EVA-tijd achter de rug.

Mediageniek
Tijdens zijn tijd in het ISS werd Hadfield enorm populair door een paar prachtige filmpjes op YouTube te zetten. Zo liet hij zien wat er gebeurde als je moet huilen in gewichtloosheid, en zagen we uit een uitgewrongen handdoek eruit zag in de ruimte. De dag voor zijn terugkeer naar aarde maakte hij prachtige cover van David Bowies ‘Space Oddity’. Dat filmpje werd in een week meer dan 7 miljoen keer bekeken, en staat op momenteel op 17 miljoen views.

Door zijn filmpjes werd Hadfield een held in Canada en werd hij over de hele wereld bekend. Hij maakte de ruimtevaart weer stoer en populair, en dat was onder andere de reden voor de UWA om Hadfield aan te nemen. Volgens de universiteit kan Hadfield goed lesgeven en weet hij studenten op enthousiaste wijze te bereiken.

Omdat er verder weinig over dit nieuws te melden valt gaan we hier gewoon wat vette filmpjes van Hadfield neerzetten.

Chris Hadfield wringt een natte handdoek uit in het ISS

“Huilen” in de ruimte

Simpele dingen als je nagels knippen is niet zo makkelijk in gewichtloosheid

Hadfields meest populaire video is deze: een cover van David Bowies ‘Space Oddity’

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.