image

Posted On October 1, 2013 By In Ruimtevaart And 6248 Views

NASA stopt ermee

20131001-090516.jpg

Door de enorme begrotingsproblemen in Amerika gaat NASA tijdelijk “dicht”. De shutdown van de overheid zorgt ervoor dat vrijwel alle diensten van NASA tot nader order niet meer operationeel blijven. De enige uitzondering is mission control, waar onder andere het ISS onder valt.

Alleen de essentiële onderdelen van NASA blijven open, zei president Barack Obama eerder vanochtend. Mission control voor actieve missies zal met minimale krachten operationeel blijven. Het besturen van het International Space Station is daar deel van, evenals een handjevol satellieten en interstellaire missies.

Veiligheid van astronauten
Obama  sprak zich gisteravond expliciet uit over NASA: “Iedere dienst van NASA gaat tijdelijk dicht, maar mission control voor het ISS zal blijven opereren om de veiligheid van onze astronauten aan boord te garanderen.”

Er zijn op dit moment 2 Amerikaanse astronauten aan boord van het ISS – Karen Nyberg zit er al sinds mei, en vorige week kwam nieuweling Mike Hopkins voor het eerst aan boord. Hij blijft tot juni in het ruimtestation, Nyberg vertrekt in november.

Robot- en satellietmissies
Belangrijke missies, zoals de Curiosity-rover op Mars, blijven gewoon werken. Veel van die missies (zoals Juno, Spritzer, Voyager en Cassini) worden bestuurd door het Jet Propulsion Laboratory, dat niet van NASA is. JPL valt onder CalTech (de Californian Institute of Technology) en staat alleen maar onder contract van NASA. JPL heeft zelf nog genoeg geld om een tijdje door te gaan, al zei een woordvoerster eerder wel dat er van week tot week wordt bekeken of dat geld nog voldoende blijkt te zijn om door te gaan.

Hetzelfde geldt voor missies van het Applied Physics Laboratory’s, dat valt onder de John Hopkins University. APL opereert onder andere MESSENGER en Deep Horizons.

MAVEN-Marsmissie
Een missie die wellicht wel vertraging oploopt, is de MAVEN-missie naar Mars (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Die missie zou eigenlijk 18 november lanceren, maar door de shutdown kan dat wel eens vertraging oplopen. MAVEN moet voor 7 december worden gelanceerd, anders moet de sonde 26 maanden wachten tot de aarde weer in een juiste lijn met Mars staat.

De MAVEN-missie staat op dit moment in een cleanroom te wachten op goedkeuring voor de lancering. Enkele laatste onderdelen die nog moeten worden toegevoegd die door externe fabrikanten worden gebouwd, kunnen straks nog mee – dat werk ligt niet stil omdat het commerciele bedrijven zijn.

“Erg gemotiveerd”
Of MAVEN zelf op tijd kan lanceren, zal snel moeten blijken. Toch is het team nog niet al te ongerust. “We hebben een flinke marge in ons lanceerschema,” zegt MAVEN-expeditieleider Bruce Jakosky. “De mensen die aan MAVEN werken zijn ontzettend gemotiveerd om de sonde te lanceren, en als dat straks betekent dat we langere dagen, dubbele shifts of nachtdiensten moeten draaien dan zullen we dat gewoon doen.”

Satellieten
Naast de bemande missies zullen ook huidige satellieten hun werk blijven doen. Enkele wetenschappers blijven de satellieten in de gaten houden om te zorgen dat ze blijven werken, maar data die verzameld wordt zal nog even op de plank moeten voor het bestudeerd kan worden.

De shutdown betekent dat ruim 18,000 medewerkers van NASA met onbetaald verlof moeten. In totaal blijven slechts 600 medewerkers actief bij het agentschap.

Extreme maatregel
De shutdown van de overheid is een extreme maatregel die het Congres heeft moeten nemen, nadat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over de begroting van het land. Alle niet-essentiële overheidsdiensten, zoals parken en musea, gaan daarom tijdelijk dicht.

Tags :

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.