20140429-225929.jpg

Posted On April 29, 2014 By In Ruimtevaart And 6237 Views

Megabedrijf Orbital Sciences wordt gigabedrijf

Satelliet- en raketfabrikant Orbital Sciences en raketmotorbouwer ATK zijn opgegaan in een nieuw bedrijf, genaamd Orbital ATK. De twee bedrijven bundelen hun krachten om samen sterker te staan in een steeds competitievere markt.

Het nieuwe bedrijf heeft nu 13,000 werknemers en zou in 2013 gezamenlijk ruim 4,5 miljard dollar aan omzet hebben gedraaid.

Eigen raketten + capsule

Orbital Sciences is een bedrijf dat zelf satellieten bouwt, maar daarnaast ook eigen raketten (de Minotaur en de Antares) heeft, en zelfs een eigen vrachtcapsule (de Cygnus). Daarmee brengt Orbital sinds kort voorraden naar het ISS, onder het commerciële programma van NASA. De eerste vlucht daarvan vond enkele maanden geleden plaats. 

Militair

ATK is de fabrikant van raketmotoren, en werkt daarnaast voornamelijk aan militaire contracten voor de luchtmacht. 

Uiteindelijk zal ATK 53,8% van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen, Orbital de overige 46,2%/.

Concurrentie

Het is een slimme zet voor beide bedrijven. Met een joint venture ontstaat een bedrijf dat sterk staat op de commerciële ruimtevaartmarkt. Nu wordt die markt nog gedomineerd door SpaceX en verdeelt een klein aantal andere bedrijven de kruimels.
      Alles wijst er echter op dat de commerciële lanceermarkt gigantisch gaat groeien in de komende jaren. Als nieuwe joint venture kan Orbital ATK daarom veel meer betekenen.

Van alle markten thuis

Vooral het samenkomen van de reguliere satelliet- en raketbouw van Orbital en de militaire kennis en contacten van ATK is een slimme move. Het bedrijf kan nu zowel de commerciële markt als overheidscontracten bedienen. Vooral dat laatste is belangrijk, nu het in geldnood verkerende Amerika geen eigen lanceermogelijkheden heeft en daarom vaker kijkt naar de veel goedkopere private partijen.

Naar verwachting is de overname eind dit jaar helemaal afgerond. Er verandert verder weinig aan de organisatie. De chefs van Orbital en ATK, David Thompson en Blake Larson, blijven de leiding houden over de bedrijven.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.