image

Posted On February 27, 2014 By In Ruimtevaart And 6604 Views

LIVE: Lancering weersatelliet JAXA/NASA

Een internationale weersatelliet wordt vanavond gelanceerd door een Japanse H-IIA-raket. De Global Precipitation Measurement-satelliet is een samenwerking tussen NASA en het Japanse JAXA. U kunt de lancering hier live meekijken.

Japan

De GPM-satelliet wordt vanavond gelanceerd vanaf het Tanegashima Ruimtevaartcentrum in Japan, aan boord van de eigen draagraket van het land, de H-IIA. De lancering staat gepland voor 18.37 Nederlandse tijd, de live-uitzending op NASA TV begint om 18.00.

De GPM gaat geavanceerd onderzoek doen naar het klimaat op aarde. Dat doet de kunstmaan vanaf een hoogte van 407 kilometer in LEO op 65 graden.

Accuraat

De satelliet is de meest accurate klimaatsatelliet die er ooit is geweest. De satelliet maakt iedere 3 uur een live-opname van het weer, waardoor wetenschappers een goed beeld kunnen vormen van klimaatverandering, overstromingen en droogtes, en neerslag over de hele wereld.

Het project is het eerste internationale samenwerkingsproject op het gebied van weer-metingen vanuit de ruimte. Het GPM-observatorium verbindt tientallen andere weersatellieten van over de hele wereld, en gebruikt zijn eigen instrumenten daarbij als ijkpunt. 

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.