IXV

Posted On February 11, 2015 By In Uncategorized And 1891 Views

LIVE: Europa lanceert Space Shuttle-tegenhanger IXV

Europa lanceert vandaag zijn experimentele ruimtevliegtuig, de IXV. De ‘Intermediate eXperimentle Vehicle’ is ESA’s tegenhanger van de spaceshuttle, een klein ruimtevliegtuigje dat herbruikbaar is op ruimtemissies. De IXV wordt om 14.00 Nederlandse tijd gelanceerd, en dat kun je hier live meekijken.

De lancering vindt plaats vanaf ESA’s eigen lanceerbasis in Kourou in Frans Guyana. De IXV wordt omhoog geschoten aan boord van een Vega-raket van Arianespace.

Re-entry

Het gaat om een testvlucht die 100 minuten duurt. Daarbij kan de IXV net iets meer dan één ronde om de aarde maken. De bedoeling is om tijdens de vlucht enkele cruciale systemen te testen, met name het re-entry-systeem.

De IXV is een Europees klein ruimtevliegtuigje. Dat stijgt op aan boord van een gewone raket, maar kan net als de Amerikaanse Space Shuttle landen als een vliegtuig – maar dan in de Stille Oceaan.

Geen bemande vluchten

Uiteindelijk wil ESA de IXV gaan gebruiken om vrachtmissies goedkoper te maken. De IXV is niet bedoeld voor bemande vluchten – daarvoor is het systeem niet ingericht. Bovendien wil ESA nog steeds niet zelf beginnen aan een bemand programma, dat zou te duur zijn en te weinig opleveren. In plaats daarvan blijft Europa werken met de Amerikanen en de Russen voor het lanceren van astronauten, en maakt het onder andere het aandrijfsysteem voor Amerika’s Orion-capsule.

About

Comments are closed.