Kepler_78b

Posted On November 3, 2013 By In Astronomie And 11074 Views

Kepler vindt onmogelijke tweeling van aarde

Kepler_78b

Astronomen hebben een planeet gevonden die heel erg op de aarde lijkt en heel erg onbewoonbaar is. Eén jaar duurt er slechts een paar uur en het wordt op Kepler-78B rond de 2,000 graden.

Kepler-78B staat in het sterrenbeeld Cygnus, zo’n 400 lichtjaar van ons verwijderd. Ook de ster waar de planeet om draait lijkt op onze zon. De onderzoekers maken de ontdekking deze maand bekend in het wetenschappelijke blad Nature.

“Deze planeet lijkt in veel opzichten nog het meest op aarde van alle exoplaneten die we ooit hebben gevonden. Het heeft ongeveer dezelfde grootte en dezelfde dichtheid, wat betekent dat de planeet van ongeveer hetzelfde materiaal is gemaakt als de aarde.”
– Andrew Howard, Universiteit van Hawaii, auteur van paper

Kort jaar
Kepler-78B is een beetje een rare planeet. Een jaar duurt er slechts 8,5 uur, vanwege de extreem dichte omloopbaan om zijn ster. Kepler-78B staat slechts 1,5 miljoen kilometer van zijn ster – 100 keer minder ver dan de aarde van de zon.

De kleine afstand zorgt ervoor dat astronomen weinig hoop hebben voor de planeet. Ze denken dat Kepler-78B het niet lang volhoudt – hooguit 3 miljard jaar, heel weinig naar astronomische begrippen.

Verwarrend
De extreme omloopbaan verwart de onderzoekers. Volgens de huidige kennis die we hebben over exoplaneten zou de planeet helemaal niet mogen bestaan. Tijdens het ontstaan van de planeet was zijn ster namelijk nog aanzienlijk groter.

“De planeet kan niet zijn ontstaan op zijn huidige plaats, omdat een planeet niet ín een ster kan vormen. Evenmin kan de planeet langzaam dichterbij de ster zijn gekomen, want dan zou hij in de ster zijn geslagen. Deze planeet is een enigma.”
– Dimitri Sasselov, Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica

De astronomen kregen de data van de Kepler-telescoop, die in mei de geest gaf. Keplers data is echter zo omvangrijk dat wetenschappers er nog wel een paar jaar mee vooruit kunnen.

Belangrijke vondst
Het zal lastig worden leven op de planeet te vinden vanwege de dodelijke hitte. Toch is de vondst erg belangrijk in de zoektocht naar exoplaneten. De Kepler-telescoop zoekt al sinds 2009 naar planeten die erg lijken op de aarde, en Kepler-78B is hard bewijs van het bestaan van zulke planeten.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.