Exoplaneet

Posted On February 26, 2014 By In Astronomie And 3256 Views

Kepler vindt 715 nieuwe exoplaneten

NASA’s Kepler-telescoop heeft 715 nieuwe exoplaneten ontdekt. De nieuwe werelden draaien om 305 sterren heen, wat betekent dat er veel multi-planetaire systemen bestaan net als ons zonnestelsel.

NASA presenteerde de resultaten vandaag tijdens een persconferentie. Met de nieuwe ontdekking komt het totaal aantal exoplaneten (planeten buiten ons eigen zonnestelsel) op ruim 1,700 in totaal.

‘Kleine’ planeten

Van de nieuw ontdekte planeten is bijna 95% kleiner dan Neptunes, die ongeveer 4 keer zo groot als de aarde is. Dat is een belangrijke ontdekking , want tot nu toe bleken de meeste exoplaneten zo groot als Jupiter te zijn. De resultaten zijn volgens astronomen geweldig nieuws voor toekomstig planetair onderzoek

      “Omdat deze nieuwe stelsels zo op het onze lijken, ligt een prachtige toekomst in het verschiet als in 2017 de James Webb-telescoop operationeel is.”

Statistisch

Overigens heeft de telescoop de planeten niet allemaal waargenomen. De astronomen gebruikten een statistische methode om te bepalen hoeveel sterren mogelijk planeten hebben. In totaal bestudeerde Kepler 150,000 sterren, waarvan werd verwacht dat er slechts een paar exoplaneten konden hebben. Dat bleken er duizenden te zijn. Na meer onderzoek bleken er in totaal 715 exoplaneten bevestigd te kunnen worden.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.