IMG_0313.JPG

Posted On September 2, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 9739 Views

Japan presenteert sonde die stof van asteroide gaat verzamelen

Japan heeft zijn langverwachte methode onthuld om een asteroide te gaan mijnen. Het ruimteagentschap JAXA toonde een sonde die nog dit jaar de ruimte in wordt geschoten om bij asteroide 1999JU3 materiaal te verzamelen.

De sonde, genaamd Hayabusa-2, moet daar in 2018 arriveren na een reis van 4 jaar. Eenmaal daar aangekomen schiet het ruimtevaartuig een soort kanon af op de asteroide, die niet erg sexy 1999JU3 genoemd is.

Ruimtepuin

De impact daarvan moet een flinke hoeveelheid materiaal losschieten van de ruimtesteen, en dan met name van de korst ervan. Zodra dat gebeurd is, zal de sonde door de omhoog gespoten puinzooi heenvliegen om monsters te verzamelen.

Olympische Spelen

Als alles volgens plan verloopt, moet dat materiaal ook weer terugkomen naar Japan, en als de planning écht perfect verloopt komen de asteroide-monsters precies op tijd in Tokio voor de Olympische Spelen die daar in 2020 worden gehouden.

Opvolger

De missie is een opvolger van de Hayabusa-missie uit 2003, die na een epische reis van 7 jaar terugkeerde naar aarde nadat de sonde stof had verzameld van een andere asteroide. Die missie werd geplaagd door falen, waaronder het uitvallen van de communicatie en de motoren, maar de sonde landde in 2010 toch in Japan.

Groot succes

Het materiaal dat de sonde had verzameld was echter onbruikbaar omdat het te veel was blootgesteld aan factoren van buitenaf. Desalniettemin werd het project in Japan als groot succes beschouwd, met name vanwege de inventiviteit van de lastige missie. De nieuwe missie leent dan ook veel elementen van zijn voorganger.

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.