De Indiase Mars-sonde Mangalyaan is succesvol in een baan om Mars heen gebracht. Met de missie is India het vierde land ter wereld ter zelfstandig een satelliet rondom Mars krijgt, en het eerst land ooit dat daar tijdens de eerste poging succesvol mee is.
Rond 03.40 vannacht (Nederlandse tijd) maakte het ISRO (Indian Space Research Organisation) bekend dat Mangalyaan zijn laatste ontbrandingsmanouevre uitvoerde, waarna de sonde in een baan van zo’n 300 kilometer boven de planeet vliegt. De sonde was 10 maanden onderweg
Zoeken naar methaan
Mangalyaan onderzoekt voornamelijk de samenstelling van de martiaanse atmosfeer, en hoeveel methaan daar in zit. Het methaanniveau kan namelijk bepalen of er ooit leven op de planeet was dat methaan zou uitstoten. Vlak voor de lancering ontdekte NASA’s Curiosity-rover echter dat er veel minder methaan op Mars is dan aanvankelijk werd gedacht.
Hoger doel
Het wetenschappelijke doel van de missie is echter eigenlijk secundair. In de eerste plaats wil India laten zien dat het nu bij de grote jongens hoort, en dat het een serieuze speler is als het gaat om ruimtevaart.
Lage kosten
De missie wordt onder andere geprezen vanwege zijn bizar lage kosten – die liggen op minder dan 50 miljoen euro. Ter vergelijking: Europa’s Mars Express Orbiter kostte zo’n 340 miljoen euro. En de vorige week bij Mars aangekomen NASA-sonde MAVEN kost een goede 600 miljoen euro.
Ongefundeerde kritiek
Desondanks komt de Mars-missie India op veel kritiek te staan, want critici vinden het schandalig dat het land investeert in een astronomische missie terwijl er zo veel armoede in het land is. Dat India ‘s werelds derde grootste luchtmacht heeft en dat Mangalyaan minder kost dan één straaljager wordt daarbij nogal eens vergeten.