GSLV_Mk3

Posted On December 18, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 1770 Views

India voert succesvolle testvlucht (on)bemande capsule uit

India heeft voor het eerst een succesvolle testvlucht gemaakt met zijn nieuwe GSLV-III-raket. Tijdens de test was ook een capsule aan boord die in de toekomst moet worden gebruikt voor het maken van bemande ruimtevluchten.

De raket die werd gebruikt voor de lancering is de derde generatie van India’s eigen raket, de GeoSynchronous Launch Vehicle (GSLV). De raket steeg vanmorgen om 05.30 Nederlandse tijd op van het Satish Dhawan Space Center.

Sub-orbitale baan

De raket vloog 20 minuten in een sub-orbitale baan, waarbij het dus geen baan om de aarde bereikte. Wel bereikte de GSLV een hoogte van 126 kilometer.

Testvlucht

Het belangrijkste doel van de missie was het testen van de aerodynamica, en de stabiliteit in de atmosfeer met een lading van ruim 4 ton. Om die reden werd ook alleen de eerste trap van de raket met vaste brandstof ontstoken. De tweede trap zat weliswaar gevuld met vloeibare waterstof, maar die werd niet ontstoken.

(On)bemande capsule

Maar de missie had ook een ander belangrijk doel, want het was de eerste testvlucht van de bemande crew-module. Tijdens het Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment werd gekeken naar het rem-systeem en de parachutes van de module. Die kwam aan het einde van de missie veilig neer in de oceaan.

India wil in de toekomst bemande ruimtevluchten uitvoeren, waarmee het het vierde land ter wereld zou worden dat dat zelfstandig zou kunnen (na Amerika, Rusland en China).

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.