Curiosity

Posted On January 31, 2014 By In Ruimtevaart And 7835 Views

Curiosity verandert koers vanwege kapot wiel

Marsrover Curiosity gaat een andere route rijden, om de wielen van de rover te sparen. De nieuwe route is een stuk gladder en gaat via een zandheuvel naar beneden, zodat de wielen minder beschadigd raken.

De nieuwe route omzeilt een aantal scherpe stenen, die anders een gevaar vormen voor de aluminium wielen van de rover. In oktober vorig jaar bleek al dat de wielen van Curiosity kleine scheurtjes hadden opgelopen. Voorlopig vormt dat nog geen probleem voor de werkzaamheden van de rover, maar het Curiosity-team bij JPL heeft wel maatregelen genomen. Zo bekijken ze regelmatig hoe het met de wielen gesteld is, en neemt Curiosity vaker een omweg om scherpe stenen te vermijden.

Nieuwe experimenten
Maar dat is niet de enige reden dat Curiosity zijn route moet wijzigne. De rover komt op die manier ook bij een geschikte plaats uit voor zijn volgende reeks experimenten. Op de nieuwe route kan de rover op meerdere plaatsen in rotsen boren, een van de kerntaken waarvoor Curiosity op Mars werd gezet.

De route loopt over een meter hoge zandduin heen. De wetenschappers van JPL sturen Curiosity eerst naar de top van die heuvel, om vervolgens te kijken naar welke plek de rover het beste kan rijden.

Curiosity is op weg naar de berg Mt. Sharp, waar de rover hoopt om verschillende lagen in de grond te vinden die kunnen duiden op leven. Sinds zijn landing heeft Curiosity al ruim 4,8 kilometer gereden.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: follow this link

Leave a Reply

Your email address will not be published.