Voor het eerst in 40 jaar is een sonde naar de maan gevlogen en weer teruggekomen naar aarde. China’s Chang’e 5-sonde, met de bijnaam Xiaofei, vloog in 8 dagen op en neer naar de maan, en landde vandaag in een afgelegen gebied in het noorden van het land.
Dat maakte het staatspersbureau Xinhau bekend op gezag van China’s ruimteagentschap.
Experimenteel
China lanceerde de sonde anderhalve week geleden. De Chang’e 5-T1-sonde is een voorbereidende missie voor de Chang’e 5, die in 2017 op de maan moet landen en een bodemmonster mee terug naar aarde moet brengen. Tijdens deze missie werd onder andere getest of de technologie daarvoor wel werkte, maar ook om het re-entry-systeem te testen.
Vertragen
Dat werkte goed, want de sonde kwam in de ochtend zoals gepland aan in China’s dunbevolkte Binnen-Mongolië. Tijdens terugkeer vloog de sonde 11,2 kilometer per seconde, en moest Chang’e temperaturen van 1,500 graden Celsius overleven. Om de sonde voldoende af te remmen voor de re-entry, lieten de wetenschappers van China’s ruimteagentschap de sonde eerst ‘afketsen’ op de atmosfeer, om hem vervolgens weer terug naar aarde te halen.
China heeft op dit moment al een rover op de maan staan, en het land wil in 2020 een bemande missie naar de maan sturen. De rover, en deze sonde, zijn allemaal opstapjes naar die missie. Er zijn geen sondes meer teruggekeerd vanaf de maan sinds de jaren 70, toen de Amerikanen en Russen de ruimterace beëndigden.
Tags : Chang'e, chang'e 5, chang'e 5-T1, China, maan, ruimtevaart, yutu