B1ET2VTCEAAfcO3

Posted On October 28, 2014 By In Ruimtevaart And 1988 Views

BREAKING: ONBEMANDE ANTARES-RAKET ONTPLOFT

De Antares-raket van Orbital Sciences die een Cygnus-capsule naar het ISS moest brengen, is 6 seconden na de lancering ontploft. De raket was onbemand, maar zou een vracht naar het International Space Station moeten brengen.

De raket bevatte een Cygnus-vrachtcapsule die voorraden eten, water en kleding naar de astronauten in het ruimtestation bracht. De crash levert geen accuut probleem op voor de astronauten; die kunnen ook zonder voorraadschip nog maanden overleven in het ruimtestation.

Wallops

Tijdens de crash zijn geen doden of gewonden gevallen. Het ging om een onbemande raket. Die steeg op van NASA’s raketbasis Wallops in Virginia. Aan de eerste beelden te zien lijkt het erop dat de launch-pad flinke schade heeft opgelopen.

CRS

De raket werd gebouwd door het commerciële bedrijf Orbital Sciences, die onder contract van NASA ladingen naar het ISS stuurde. Het ging om de derde missie die Orbital uitvoerde onder het Commercial Resupply Service-programma, en de vijfde missie van de Antares-raket.

AJ-26-motor

Het is nog onbekend wat er precies mis ging tijdens de lancering, maar volgens de eerste geruchten zat de fout in de eerste trap van de raket, waarbij een AJ-26-motor ontplofte. De AJ-26 wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Aerojet Rocketdyne.

Uitgesteld

De lancering zou aanvankelijk gisteren plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat er een zeilboot in gebied vaarde waar de raket zijn eerste trap moest afstoten.

Zware klap voor Orbital

De mislukte lancering is een zware klap voor Orbital Sciences. Dat heeft een contract van 1,2 miljard euro met NASA om 9 vluchten uit te voeren naar het ISS. Het is nog niet bekend wat deze ramp betekent voor dat contract – NASA zal uiteraard eerst onderzoek willen doen naar wat er precies mis ging, en kan dan pas zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

In de gaten houden

Naar verwachting gaat Orbital de resterende missies nog steeds gewoon afmaken, maar als er echt een constructiefout wordt gevonden in bijvoorbeeld de motor dan zal NASA de toekomstige missies behoorlijk goed in de gaten gaan houden.

Morgen volgt hier een uitgebreidere analyse van de crash, na de persconferentie van NASA en Orbital. Die is te volgen via NASA live tv.

About

Comments are closed.